Sporne scene mučenja
1

Je li CIA autorima filma o ubistvu Bin Ladena dala informacije

Klix.ba
Detalj iz filma "Zero Dark Thirty"
Detalj iz filma "Zero Dark Thirty"
Odbor za nadzor obavještajnih službi Senata SAD-a namjerava provesti istragu kako bi bilo utvrđeno da li je CIA autorima filma o ubistvu tadašnjeg najtraženijeg čovjeka na svijetu Osame bin Ladena dala neprikladne informacije o lovu na teroristu ili su scene koje su im zasmetale proizvod mašte scenografa i rediteljice.

Film "Zero Dark Thirty", koji govori o potrazi za tadašnjim najtraženijim američkim neprijateljem, došao je pod oštre kritike Washingtona. Također je i američka Centralna obavještajna agencija (CIA) osudila film pozivajući da se ispita sve u vezi sa scenama koje su nazvali dramatizacijom, a ne realnim predstavljanjem stvarnih događaja.

Senatori Dianne Feinstein, John McCain i Carl Levin su također progovorili o "netačnim i obmanjujućim" scenama mučenja.

Njegovi kritičari tvrde da film lažno prikazuje CIA-u u korištenju mučenja ljudi kao metode u hvatanju vođe Al-Kaide. Međutim, rediteljica filma Kathryn Bigelow i scenarista Mark Boal tvrde da film vjerodostojno prikazuje događaje na temelju informacija koje su dobili od CIA-e. Na taj način su stavili ovu obavještajnu agenciju u neugodan položaj, ali i otvorili niz drugih pitanja s kojim će se američka administracija morati suočiti.

Odbor za nadzor obavještajnih službi Senata na čelu sa Dianne Feinstein sada je pokrenuo istragu kako bi utvrdio da li su filmadžije dobile "neprimjeren" pristup CIA-inim povjerljivim informacijama. Odbor također pokušava utvrditi je li CIA koristila metode mučenja kako bi saznala gdje je Bin Laden, za šta oni tvrde da je laž.

Sporni film se već prikazuje u nekim kinima, a bit će prikazan širom svijeta.