{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Je li beskrupulozni general stvarno bolestan ili je plašljivi simulant?

F
28.5.2011. u 22:00
0
44
Je li beskrupulozni general stvarno bolestan ili je plašljivi simulant?
0
Je li beskrupulozni general stvarno bolestan ili je plašljivi simulant?
Ratko Mladić
Hapšenje bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića i dalje je tema kojom se bave komentatori njemačke dnevne štampe, a koja u subotu navodi da s "Mladićevim hapšenjem put Srbije ka Evropskoj uniji još nije slobodan", prenosi Deutsche Welle.
Süddeutsche Zeitung piše da je hapšenjem Ratka Mladića za Srbiju uklonjena najveća prepreka na putu za EU.

"Međutim, to još uvijek nije potpuno slobodan put. Naprotiv. On će biti dugačak i težak. Veoma je neodgovorno obećati Srbiji da će brzo ući u EU, kao što je rekao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Nema sumnje da Srbija ima važnu ulogu u dugoročnom miru na Balkanu. Strateški gledano, Srbija je važnija od Crne Gore. Međutim, ulazak Srbije u EU sasvim je druga priča, jer ta zemlja mora ispuniti obaveze iz opširnog kataloga o ulasku u EU", konstatira novinar lista Süddeutsche Zeitung.

Hannoversche Allgemeine Zeitung piše da se isuviše dugo bespomoćno gledalo na masakr na vlastitom kontinentu.

"Odlučnim je napadom genocid u Srebrenici mogao biti spriječen. To bi Evropljanima, koji su zakazali u slučaju Srebrenice, morala biti pouka. Također, to bi trebalo izoštriti pogled na nepravdu koja se trenutno događa u svijetu, kao što je naprimjer ubistvo demonstranata u arapskim zemljama", smatra komentator lista Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Neue Osnabrücker Zeitung objavio je tekst pod naslovom "Na putu u EU", u kojem piše da je proširenje na jugoistok posljednje što je Evropskoj uniji trenutno potrebno (pored zaduženja, debate o euru, spora sa šengenskim prostorom, izbjeglicama, Turskom i atomskom energijom). "Međutim, nakon Mladićevog hapšenja to se pitanje već postavlja. Hapšenje Ratka Mladića je bio najveći razlog što se EU nije bavila Srbijom. Međutim, nakon njegovog hapšenja stvari izgledaju sasvim drugačije."

"Evropska komisija i šefovi država i vlada zemalja članica EU moraju zauzeti stav o tome kako će se dalje odnositi prema Srbiji. Od Srbije će se tražiti da što je prije moguće pravi daljnji napredak. Ona to treba i uraditi. Hrvatska, Makedonija i Crna Gora su već kandidati za članstvo u EU. Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija su na putu da postanu kandidati za članstvo. Srbija pripada tom nizu", piše novinar lista Neue Osnabrücker Zeitung.

"Je li on stvarno bolestan ili je plašljivi simulant?" - pita se novinar lista Bild. "Prvo saslušanje beskrupuloznog generala koji je samo u Srebrenici odgovoran za ubojstvo 8.000 ljudi počelo je sa zakašnjenjem jer Mladić nije mogao trpjeti veliku nuždu - ili nije želio, tako da se uneredio", tvrdi Bild i nastavlja s pitanjem: Ko je krio balkanskog kasapina Ratka Mladića?

"Predsjednik Boris Tadić kaže kako su navodi da su vlasti sve vrijeme znale gdje se Mladić nalazio potpuna glupost. Činjenica je da je Mladić do 2001. godine nesmetano živio u Beogradu u kojem ima i vlastitu kuću. Viđan je na obiteljskim proslavama i sportskim manifestacijama."

"Do 2006. godine mediji su pisali o tačnim adresama na kojima je boravio. Bez obzira na to, Mladiću se navodno gubi svaki trag. Državno tužilaštvo je kasnije navelo da je Rade Bulatović, u vrijeme dok je bio direktor sigurnosno-informativne agencije, na određen način opstruirao eventualno uhićenje Ratka Mladića. Bulatović je blizak suradnik Vojislava Koštunice bivšeg premijera (2004-2008) i predsjednika (2000-2003) Srbije. Analitičari navode da je Mladića štitio i Aco Tomić, također blizak suradnik Vojislava Koštunice", piše Bild, prenosi DW.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: