Pandemija koronavirusa
107

Javnosti se obratio kralj Španije: Najteže tek dolazi, moramo biti ujedinjeni

L. K.
U sedmominutnom obraćanju za javnost, kralj Španije Felipe VI objasnio je koliko je u vrijeme pandemije koronavirusa važno jedinstvo, te je iskoristio priliku da zamoli građane da prate postavljena pravila.

Kralj Felipe VI kazao je kako su sve države su u ovom momentu ujedinjene kako bi se kriza u kojoj se svijet trenutno nalazi riješila što prije.

"Suočavamo se sa velikom krizom. Strana nam je i veoma je ozbiljna. Mnogi životi su ugroženi, a svakodnevnica svih nas je umnogome promijenjena. Ovo je poremetilo naše navike, poslove, firme... poremetilo je, takoreći, naše postojanje. Međutim, borimo se s ovom krizom i potrudit ćemo se da iz cijele priče izađemo kao pobjednici", objasnio je.

Dodao je kako svim stanovnicima Španije šalje pozdrave, zahvalnost i ljubav u ime cijele kraljevske porodice.

"Kada to kažem, posebno mislim na one koji su već izgubili članove porodice zbog koronavirusa. Osim toga, želim izraziti zahvalnost ljudima, gradovima i javnim institucijama, svima koji se svaki dan bore za sebe i druge ljude. Posebno bih se volio zahvaliti zdravstvenim radnicima iz svih dijelova države jer su upravo oni pravi prikaz odgovornosti, ljudskosti, predanosti, truda i solidarnosti. Oni brinu o onima koji su najranjiviji i pomažu da se oni osjećaju manje usamljen i bespomoćni", nastavio je objašnjavati.

Zatim je zamolio sve građane da postupe prema naredbama, izbjegavaju izlaske iz kuće, fizički kontakt...

"Znam da je lako reći da je potrebno pratiti pravila, ali je to nešto što radimo za dobrobit svih nas. Zato što je svako od nas pojedinačno rješenje za krizu u kojoj se nalazimo. Treba naglasiti i da je ovo privremena kriza, samo dio naših života. Vratit ćemo se u normalu, bez sumnje. Ali do tada moramo udružiti snage u borbi", kazao je Felipe.

Dodao je kako je uvjeren u to kako koronavirus neće poraziti Španiju: "Mi ćemo poraziti njega. Španija je prošla kroz dosta poteškoća u posljednjih nekoliko godina, savladat ćemo i ovu sada. Ojačat će nas kao društvo, postat ćemo predaniji, pružat ćemo veću i jaču podršku, bit ćemo više ujedinjeni", zaključio je.