Brojni napori
57

Javni prijevoz jedno od najsigurnijih mjesta u Beču

Klix.ba
Bečka gradska savjetnica za okoliš Ulli Sima je kazala da je javni prijevoz do sada jedno od najsigurnijih mjesta u glavnom gradu Austrije. Kako bi to ostalo tako, Bečko preduzeće za javni saobraćaj (Wiener Linien) poduzelo je različite mjere sigurnosti i stalno ih proširuje.

Preduzeće za javni saobraćaj blisko sarađuje s policijom i prije više od godinu dana osnovali su sopstveni tim obezbeđenja koji je odgovoran za poštivanje pravila. U tom timu trenutno ima 60 zaposlenih. Također postoje i dodatni moduli obuke, a do kraja ove godine bit će 80 zaposlenih, a do kraja 2019. ukupno 120 ljudi.

Tokom ljeta osiguranje je testiralo tzv. "bodycamove" koje su neko vrijeme koristile Austrijske savezne željeznice i policija. Korištenje ovih kamera služi kao dokumentacija kod incidenata. Do kraja godine bi svi članovi osiguranja trebali imati kamere.

Sve stanice metroa u Beču su od ove godine opremljene nadzornim kamerama, ukupno ih je 2.500. U posljednjih nekoliko godina tokom generalne adaptacije historijske stanice "Otto Wagner" uloženo je čak oko 280.000 eura za nadzorne kamere.

Za bolji osjećaj sigurnosti i više osvetljenosti, stanice i okruženje opremljeni su LED rasvjetom kroz podzemnu mrežu, a zamijenjene su prethodne fluorescentne cijevi. Do kraja 2019. godine sve stanice će biti opremljene LED rasvjetom.