|

Javier Solana pokreće u Ženevi komisiju za borbu protiv droge

Javier Solana pokreće u Ženevi komisiju za borbu protiv droge
0
F
FENA
24.1.2011. u 10:59
0
komentara
0

dijeljenja
Javier Solana pokreće u Ženevi komisiju za borbu protiv droge Javier Solana
Eminentne ličnosti kao što su bivši evropski visoki zvaničnik Javier Solana i bivši meksički predsjednik Ernesto Zedillo pokreću u ponedjeljak u Ženevi "globalnu komisiju za politiku borbe protiv droge" kritizirajući aktuelno "kriminaliziranje" konzumacije.
"Borba protiv droge nije uspjela. Ukidanje proizvodnje i kriminalizacija konzumacije ne smanjuju ni trgovinu ni upotrebu droga", objasnili su oni u saopćenju i najavili osnivanje komisije.

Komisija koju pokreću ličnosti iz svijeta politike i kulture iz latinoameričkih zemalja očekuje da će se pokrenuti "konstruktivna rasprava o rješenjima kako na nacionalnom, tako i na internacionalnom nivou".

Komisijom predsjedava bivši brazilski predsjednik Fernando Henrique Cardoso, a među članovima su meksički pisac Carlos Fuentes i peruanski pisac Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine.

U komisiji je i bivša švicarska ministrica zdravlja Ruth Dreifuss, izvršni direktor Svjetske fondacije za borbu protiv side Michel Kazačkin, bivši kolumbijski predsjednik Cesar Gaviria, bivši visoki povjerenik Ujedinjenih nacija za izbjeglice Thorvald Stoltenberg i osnivač britanskog društva "Virgin" Richard Branson.

Modaliteti funkcioniranja komisije treba da budu precizirani tokom dvodnevnog skupa u Ženevi gdje će neke od ličnosti prezentirat svoj plan.

Ideje o kojima se već razmišljalo su "promjena sistema Ujedinjenih nacija za kontroliranje droge", zbirka "dobrih inovacija i praksi u reformi zakona za borbu protiv droge", "smanjivanje šteta i ukidanje krivičnih kazni koje se odnose na kanabis i druge droge".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.