Svijet
0

Japanski premijer želi tijesne i pravedne odnose s Washingtonom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski premijer Yukio Hatoyama izjavio je u ponedjeljak da želi uspostaviti tijesne ali pravedne odnose sa Sjedinjenim Državama vezano za spor o američkim bazama u Japanu. Tokom svoga pvog govora u parlamentu o općoj politici, nakon što je izabran 16. septembra, novi šef vlade centra ljevice naglasio je da "tijesan ali pravedan savez između Japana i SAD-a predstavlja temelj mira u regiji i svijetu".

"Pravedan odnos znači odnos u kojemu i Japan može predložiti ulogu i konkretne akcije koje savez može preuzeti u korist mira i sigurnosti", kazao je Hatoyama, koji bi 12. novembra trebalo da dočeka američkog predsjednika Baracka Obamu.

Tokom izborne kampanje Hatoyama i Demokratska stranka Japana, kojom on predsjedava, kritizirali su politiku potčinjenosti prema SAD-u koju su slijedili konzervativci Liberalno-demokratske stranke na vlasti skoro bez prekida od 1955.

Novi premijer je izjavio da će voditi "iskrene razgovore" s predsjednikom Obamom, posebno o novom razmještanju američkih vojnih baza uspostavljenih na arhipelagu od poraza Japana 1945.

Spor koji koji najviše pogađa odnose Tokija i Washingtona vezan je za razmještanje zračne baze Futenma, koja je smještena na otoku Okinawa, u kojoj se nalazi oko 47.000 američkih vojnika.