Svijet
0

Japanski premijer Hatoyama podnio ostavku

FENA
Yukio Hatoyama (Foto: AP)
Yukio Hatoyama (Foto: AP)
Japanski premijer Yukio Hatoyama podnio je u srijedu ostavku, nakon samo osam mjeseci na toj dužnosti.

Hatoyama je četvrti japanski premijer koji je podnio ostavku u posljednje četiri godine. On je diplomac univerziteta Stanford, inženjer i milioner, nasljednik bogate i moćne dinastije koju u Japanu katkada uspoređuju s porodicom Kennedy.

Hatoyama je na mjestu premijera bio pod snažnim pritiskom svoje Demokratske stranke da podnese ostavku, najviše zbog toga što nije uspio ispuniti predizborna obećanja da će s južnog otoka Okinawe biti uklonjena američka pomorska baza, navele su agencije.

U toj bazi se nalazi više od polovine od 47.000 američkih vojnika koliko ih ima ukupno u Japanu, prema sigurnosnom sporazumu dvije zemlja, navela je američka agencija Associated Press.

Sve do srijede ujutro nije bilo izvjesno da li će Hatoyama podleći pritiscima i podnijeti ostavku. On je do kasno u utorak uvečer imao sastanak s ključnim ljudima u Demokratskoj stranci, ali nije bilo nagovještaja takvog koraka, čak je premijer insistirao da će nastaviti obavljati dužnost.

U srijedu ujutro je iznenadio naciju objavljivanjem odluke o ostavci u čijem je obrazloženju naveo dva ključna razloga - američku pomorsku bazu na Okinawi i politički skandal u koji on sam nije bio umiješan, ali jesu njegova dva suradnika koja su davala lažne političke izvještaje, pa su suspendovani i prijeti im suđenje.

Do istrage ovog slučaja Hatoyama, navodno, nije bio upoznat da država djelimično finansira rad stranaka. Istraga je također pokazala da je on za svoje političke aktivnosti mjesečno dobivao od majke oko 15 miliona jena (oko 170.000 dolara).

Komentatori ocjenjuju da je ostavka premijera korak uoči predstojećih izbora za gornji dom parlamenta, zakazanih za 11. juli, a u koje demokrate polažu nade da bi učvrstili vlast.

Prije stupanja na dužnost premijera 63-godišnji Hatoyama je bio lider Demokratske stranke koja je trijumfirala na prošlogodišnjim izborima i osvojila 300 od 480 mjesta u donjem domu parlamenta.

U japanskoj javnosti je dobio nadimak Vanzemaljac zbog izgleda i ekscentričnog ponašanja, a neki komentatori kažu da je tako nazvan jer "iskače iz klišeja" japanskih političara koje "vodi pohlepa za novcem i vlašću".

Demokratska stranka Japana, koja nakon izbora ima pravo postaviti premijera, trebala bi zasjedati u petak i odlučiti koga će predložiti za tu dužnost, a analitičari navode ministra finansija Naotoa Kana i šefa diplomatije Katsuya Okadu kao potencijalne kandidate.

Japanski parlament bi iduće sedmice trebalo da počne raspravljati o ostavci i eventualno podrži novog mandatara.