Svijet
0

Japanski ministar posjetio kontroverzni ratni oltar Yasukuni

Klix.ba
Japanski ministar unutrašnjih poslova i komunikacija, Yoshitaka Shindo, bio je među brojnim parlamentarcima koji su odali počast na kontroverznom ratnom oltaru u Tokiju. Potez je razljutio Kinu i Južnu Koreju.

Shindo insistira da je na oltaru Yasukuni odao počast privatno te izbjegao potencijalni diplomatski skandal.

"Molio sam se privatno. Žalim za ljudima koji su poginuli u ratovima i molio sam za mir", rekao je Shindo, čiji je djed, komandant garnizona na Iwojimi, poginuo u bici za ovo ostrvo.

Iwojima je bila ključna tačka za američku vojsku u napadu na Japan i završetak Drugog svjetskog rata.

Upitan da li će njegova posjeta oltaru ugroziti veze sa drugim azijskim zemljama, Shindo je naveo kako to nije nešto što bi trebalo izazvati bilo čije komentare, niti se razviti u diplomatski problem.

Posjeta je bila dio jesenjeg festivala u Yasukuniju. Hiljade veterana iz Drugog svjetskog rata i njihovih ožalošćenih porodica odaju počast na oltaru.

Premijer Shinzo Abe donirao je simboličan poklon oltaru, što je shvaćeno kao znak da neće doći u posjetu.

Oltar Yasukuni smatra se počivalištem dva i po miliona duša poginulih u ratu. Kontroverzan je i zbog uključivanja 14 muškaraca odgovornih za japansko često brutalno ponašanje tokom invazije Azije u '30-im i '40-im godinama.

Kina i Južna Koreja, čiji su stanovnici najviše trpjeli pod japanskom militarističkom upravom, tvrde da je Yasukuni simbol japanske današnje nespremnosti da se suoči sa svojim nedjelima iz prošlosti.