Svijet
0

Japanski ministar se izvinio zbog komentara o nacizmu

Klix.ba
Taro Aso (Foto: AFP)
Taro Aso (Foto: AFP)
Japanski ministar finansija Taro Aso povukao je svoje komentare u kojima je sugerisao da bi Japan trebao slijediti primjer nacista kako promijeniti ustav zemlje.

To je izazvalo veliki bijes javnosti, budući da su nacisti tajno promijenili njemački ustav prije Drugog svjetskog rata, a da to niko nije shvatio. Aso je sugerisao i japanskim političarima da će izazvati manje kontroverze tišim posjetama ratnom oltaru Yasukuni u Tokiju.

Aso je kasnije novinarima rekao da je pogrešno shvaćen i da je samo htio reći da glasna debata o tome da li bi Japan trebao promijeniti svoj poslijeratni ustav ne pomaže.

"Veoma je nesretno i žalosno što su moji komentari o nacističkom režimu pogrešno interpretirani. Volio bih da povučem primjedbu", rekao je Aso.

Aso, koji je također i zamjenik premijera, komentare o nacistima je izrekao tokom govora u Tokiju, a koji je organizovala ultrakonzervativna grupa.

Kritičari vladajućih liberalnih demokrata ne osjećaju se ugodno nakon što je ova stranka predložila reviziju postratnog ustava, inspirisanog američkim, kako bi se omogućile veće ovlasti japanskoj vojsci.

Japanska historija je bogata vojnim agresijama, što je i razlog zašto trenutni ustav ograničava ulogu vojske.

Vladin glasnogovornik Yoshihide Suga kaže kako administracija premijera Shinzo Abea ni na koji način ne gleda pozitivno na nacistički režim. "Još od kraja rata, naša nacija konzistentno gradi društvo zagovarajući mir i ljudska prava. Taj smjer ostaje nepromijenjen i ide naprijed", rekao je Suga.

Aso je poznat po govorima koji su ga često dovodili u neprilike. Opozicija je osudila njegove posljednje opaske, rekavši da je pokazao nedostatak razumijevanja historije i povrijedio nacionalne interese Japana. Neki zahtijevaju i njegovu ostavku.