{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanska nuklearna kriza je daleko od kraja

F
27.3.2011. u 09:22
0
0
Japanska nuklearna kriza je daleko od kraja
0
Japanska nuklearna kriza je daleko od kraja
Foto: AP
Japanska nuklearna kriza nije ni blizu svome kraju i bit će potrebne sedmice, ako ne i mjeseci, da se okonča, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukija Amano.
Amano je za The New York Times, u telefonskom intervjuu iz Beča, rekao i da vlasti još nisu sigurne jesu li aktivne zone reaktora i iskorišteno nuklearno gorivo u centrali Fukushima 1 pokriveni dovoljnom količinom vode koja bi ih rashladila.

On je rekao i da ima "pozitivnih signala" kada je riječ o ponovnom uvođenju struje u elektranu, ali da treba još mnogo toga uraditi kako bi se otklonile posljedice nesreće izazvane potresom i cunamijem.

Amano je dodao i da ga najviše brinu šipke s gorivom u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih - kako bi se spriječio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala - bilo potpuno uspješno, prenosi Reuters.

"Ako su bazeni ispunjeni vodom, ali rashladni sistemi nisu popravljeni, temperatura će i dalje rasti, kao i opasnost od ponovnog curenja radioaktivnog materijala", upozorio je Amano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: