Yukiya Amano
0

"Japanska nuklearna kriza je trka s vremenom"

FENA
Yukiya Amano (Foto: AFP)
Yukiya Amano (Foto: AFP)
Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano rekao je danas da borba Japana da stabilizira situaciju u nuklearnim postrojenjima oštećenim u zemljotresu i cunamiju predstavlja "trku s vremenom".

Istovremeno, premijer Japana Naot Kan izjavio je da se njegova zemlja suočava s najvećom krizom od 1945. godine.

Amano je u Tokiju rekao i da je IAEA poslala vlastitu opremu za praćenje nivoa radijacije u japanskoj prijestolnici, oko 250 kilometara udaljenoj od nuklearne elektrane Fukushima 1.

"Ovo je veoma teška i ozbiljna nesreća", rekao je Amano poslije sastanka s premijerom Kanom, misleći na eksplozije i požare koji su poslije zemljotresa i cunamija zahvatili Fukushimu 1.

"Zato je važno da se međunarodna zajednica, uključujući i IAEA, udruži u rješavanju ove situacije. Naročito je važno hlađenje reaktora i ja mislim da je to trka s vremenom", ocijenio je Amano.

Amano je dodao da je kao prvi korak na ovom polju IAEA s njim poslala svoj tim za praćenje radijacije u Tokiju, koji će zatim preći u Fukushimu, prenio je AFP.

Upitan da li smatra da će neke zemlje sada oklijevati sa izgradnjom nuklearnih reaktora, Amano je rekao da snabdijevanje strujom podrazumijeva i nuklearnu energiju, kao i da treba pronaći izvore koji neće negativno utjecati na klimatske promjene.

"Nuklearna energija je jedna od opcija", zaključio je Amano.

Premijer Kan izjavio je ranije danas da će nuklearni problemi u toj zemlji uskoro biti riješeni i da će njegova vlada u potpunosti uspostaviti kontrolu nad krizom u nuklearnom kompleksu Fukushima.

Kan je rekao i da njegova vlada objavljuje sve informacije o događajima u nuklearnoj centrali.

On je istakao da nuklearni problemi ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam, ali je izrazio uvjerenje da će Japan prebroditi najgoru krizu poslije Drugog svjetskog rata.