Sam se popeo
2

Japanska aviokompanija odbila pomoći putniku s invaliditetom da se ukrca u avion

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Japanska aviokompanija Vanilla Air izvinila se putniku s invaliditetom koji je morao ići stepenicama da bi se ukrcao u avion.

Hideto Kijima, koji je u invalidskim kolicima, morao se podizati stepenicama sa piste na aerodromu otoka Amami do vrata aviona nakon što je osoblje Vanilla Aira odbilo dozvoliti njegovim prijateljima da mu pomognu.

Kijima, kojem je paralizovan donji dio tijela, koristio je 200 aerodroma u 158 zemalja i kaže kako je ovo prvi put da mu je neko odbio pomoći pri ulasku u avion.

Prije leta za Osaku rečeno mu je kako nema lifta kojim bi se putnici s invaliditetom mogli ukrcati u avion. Članovi osoblja aviokompanije rekli su kako zbog sigurnosnih regulacija nisu dopustili njegovim prijateljima da mu pomognu i pokušali su ga zaustaviti kad se sam počeo penjati uz 17 stepenica do vrata aviona.

"Morao sam ih jednostavno ignorisati i nastaviti se penjati, inače se ne bih vratio u Osaku", rekao je Kijama koji je povrijedio kičmu dok je igrao ragbi u srednjoj školi.

Vanilla Air se kasnije ispričala Kijami nakon što je podnio žalbu ministarstvu prometa.

Ova aviokompanija inače nije dopuštala putnicima koji koriste pomagala pri hodanju da se ukrcaju u avion sa otoka Amami zbog sigurnosnih razloga, dok sve druge japanske aviokompanije dozvoljavaju osoblju da pomognu osobama s invaliditetom pri ukrcavanju u avion.