Preračunali se
0

Japanci davali netačne podatke o visokoj radijaciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski zvaničnici saopćili su danas da su netačni ranije objavljeni podaci prema kojima je radioaktivnost vode u jednoj od jedinica oštećene nuklearne elektrane "Fukushima Daiichi" 10 miliona puta veća od normalne.

Zbog ranije objavljenog podatka Tokijske energetske kompanije (TEPCO), da je radioaktivnost vode koja je iscurila iz Jedinice 2 nuklearke 1.000 milisiverta na sat, što je 10 miliona puta veći nivo radioaktivnosti u odnosu na normalan rad reaktora, radnici su napustili taj objekat, kako ne bi bili izloženi radijaciji.

Dežurne ekipe su, međutim, kasnije saopćile da, iako voda jeste radioaktivna, prethodno objavljeni podaci nisu tačni.

"Ti podaci nisu tačni. Veoma nam je žao", rekao je portparol kompanije TEPCO Takashi Kurita.

U međuvremenu, zvaničnici su objavili i da su trojica radnika koji su došli u dodir s radioaktivnom vodom u rektoru 3 nuklearne centrale "Fukushima 1" pušteni iz bolnice, bez znakova ozbiljnih povreda.

Stanje trojice radnika od sada će pratiti lokalne klinike, pošto su otpušteni iz Nacionalnog instituta za radiologuju.

Radnici su ušli u bazen s radioaktivnom vodom dok su pokušavali da uspostave dovod struje u reaktoru 3 centrale "Fukushima 1", teško oštećene u zemljotresu i cunamiju 11. marta.

Dvojica od njih nisu nosila zaštitne gumene čizme i oko članaka su primila oko 2.000 do 6.000 milisivera radijacije. Treći radnik nosio je zaštitne cipele i tako izbjegao kontakt s radioaktivnom vodom, prenose agencije.