Svijet
6

Japanac koji je ubio 19 osoba s poteškoćama u razvoju: Ne kajem se, trebaju svi umrijeti

Klix.ba
Japanska policija pretražila je kuću muškarca koji je optužen da je izveo najgore masovno ubistvo tokom proteklih decenija u ovoj miroljubivoj zemlji. Satoshi Uematsu ubio je 19 osoba nožem u domu za osobe s poteškoćama u razvoju na zapadu Tokija.

Ranije je poslao pisma političarima u kojima je prijetio da će ubiti stotine ljudi s poteškoćama u razvoju. Dvadesetšestogodišnjak se predao policija nakon napada.

Policija ga je citirala kazavši da je napao one koji nisu bili sposobni da izraze svoja osjećanja.

Uematsu se nalazi u tužilaštvu otkako se predao. Vjeruje se da je provalio u ustanovu Tsukui Yamayuri-en u utorak ujutro i izvršio napad. Vlasti su kazale kako 19 žrtava ima raspon godina od 19 do 70. Na desetine osoba je povrijeđeno.

Većina žrtava izbodeno je u predijelu vrata, a neke su imale rane duboke i 10 centimetara, navodi se u japanskim medijima.

Uematsu je rekao istražiteljima kako bi "bilo najbolje da osobe s poteškoćama nestanu" dodavši kako se "ne kaje" zbog ubistava.

U pismu koje je poslao političarima u februaru ove godine prijetio je da će ubiti na desetine pripadnika ove kategorije tokom noćne smjene. Samo dvije sedmice ranije bio pušten iz bolnice jer su ga smatrali izliječenim.

Guverner Yuki Koroiwa rekao je kako je bilo znakova upozorenja, ali da je teško reći da li se napad mogao spriječiti.

"Prekinuti su životi mnogih nevinih osoba i šokiran sam. Učinit ćemo sve napore da otkrijemo činjenice i spriječimo da se ovako nešto ponovi", rekao je premijer Shinzo Abe.