|

Japan: Otkriven radioaktivni cezij u mlijeku u prahu za djecu

Japan: Otkriven radioaktivni cezij u mlijeku u prahu za djecu
0
F
FENA
6.12.2011. u 13:18
1
komentara
0

dijeljenja
Japan: Otkriven radioaktivni cezij u mlijeku u prahu za djecu
Japanska prehrambena firma Meiji objavila je da je otkrila radioaktivni cezij u nekoliko uzoraka mlijeka u prahu za djecu, nudeći kupcima besplatnu zamjenu iako je otkrivena količina manja od zakonske granice.
Meiji je izmjerio do 31 bekerel po kilogramu cezija 134 i 137 u mlijeku u prahu što se povezuje s ostacima radioaktivnih čestica nakon nuklearne nesreće u centrali Fukushimi.

Kontaminacija ne dolazi iz korištenog mlijeka, većim dijelom uvezenog, ali je do nje moglo doći u postupku izrade u tvornici na istoku Japana u martu, ubrzo nakon nuklearne nesreće.

S obzirom da gornja granica koju su odredile vlasti iznosti 200 bekerela po kilogramu, "izmjeren nivo nije takav da može imati posljedice po zdravlje", saopćila je firma, ali u želji da umiri roditelje preporučuje da djeca ne piju to mlijeko.

Riječ je o proizvodu Meiji Steppu kojem rok upotrebe istječe u oktobru 2012. godine što se odnosi na približno 400.000 pakiranja.

Firma obećaje objaviti na internet stranici rezultate ispitivanja.

Ovo je prvi put da je radioaktivni cezij otkriven u mlijeku u prahu nakon katastrofe u Fukushimi izazvane potresom i cunamijem 11. marta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...