Svijet
2

Japan naredio sirijskom ambasadoru da ode iz zemlje

FENA
Japan je, protestirajući zbog masakra u Huli, naredio sirijskom ambasadoru u Tokiju da napusti zemlju, saznaje se u srijedu iz ministarstva vanjskih poslova.

Japanska vlada je naredila sirijskim ambasadoru da napusti "arhipelag što prije", objasnio je jedan zvaničnik ministarstva agenciji AFP.

"Ovim činom Japan želi pokazati da žestoko osuđuje ne samo niz nasilja nego i flagrantno kršenje ljudskih prava", naglasio je ovaj zvaničnik.

On je dodao da je Japan donio ovu odluku "u saglasnosti s drugim državama".

Odluka je uslijedila nakon što je slična naredba izdata sirijskim diplomatskim predstavništvima u mnogobrojnim zapadnim zemljama nakon maskriranja civila u Huli.

Masakr u Huli je izazvao gnjev međunarodne zajednice. Šef posmatrača Ujedinjenih nacija Robert Mood izjavio je pred Vijećem sigurnosti da je najmanje 108 ljudi ubijeno, među kojim 49-ero djece. Većina osoba je pogubljena, prema prvim rezultatima UN-ove istrage.

Više od godinu dana u Siriji traju demonstracije opozicije na kojim se traži odlazak predsjednika Bašara el-Asada, koje vlasti u Damasku guše u krvi.