Svijet
0

Japan bi MMF-u mogao osigurati 50 milijardi dolara

FENA
Japan je danas izvijestio da može osigurati do 50 milijardi dolara za Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi se pomoglo eurozoni u dužničkoj krizi, upozorivši ipak da tačan iznos još nije određen.

"Japan razmatra iznos koji će uplatiti MMF-u, ali dogovor nećemo moći postići prije sastanka G20 ovog vikenda", rekao je dužnosnik ministarstva finansija.

MMF zajedno s Evropskom centralnom bankom i EU-om čini "trojku" kreditora i u januaru je izvijestio da želi povećati svoju kreditnu sposobnost za do 500 milijardi dolara za potrebe suzbijanja dužničke krize.

MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde i ostali visoki dužnosnici međunarodnog zajmodavca ispitat će na sastanku 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 kakva je njihova spremnost da sudjeluju u tom paketu.

Sjedinjene Države već su im poručile da ne planiraju izdvajati više novca, prenosi Hina.

Japanski ministar finansija Jun Azumi kazao je ove sedmice da G20 još nije spreman izdvajati dodatna sredstva za MMF, dok Kina i Japan, koji spadaju među najveće finansijere, dijele mišljenje da "možda još ima prostora za dodatna evropska nastojanja" u borbi protiv dužničke krize.

Azumi je kazao da će ovoga vikenda u Mexico Cityju kolegama iz G20 dati priliku da "ispitaju napredak u Evropi".

Japan namjerava finansirati svoj doprinos MMF-u iz povrata dijela sredstava koja je 2009. uplatio MMF-u za potrebe borbe protiv finansijske krize.