Ukranijan
0

Janukovič najpopularniji uoči izbora

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši ukrajinski premijer Viktor Janukovič vodi u anketama ispred predsjednika Vlade Julije Timošenko uoči predsjedničkih izbora.

Rezultati novih istraživanja pokazuju da trećina glasača još nije odlučila koga će podržati na izborima zakazanim za 17. januar.

Očekuje se da nijedan kandidat neće ostvariti direktnu pobjedu u prvom krugu, te da će u drugom krugu 7. februara snage odmjeriti Janukovič i Timošenko.

Strani investitori nadaju se da će izbori označiti kraj krize u odnosima između predsjednika, premijera i parlamenta, koja je blokirala proces donošenja odluka u zemlji teško pogođenom globalnom recesijom.

U anketi centra Razumkov Janukoviča je podržalo 40,5 odsto ispitanika, dok je 33,3 odsto građana reklo da će u drugom krugu glasati za Timošenkovu.

Rezultati istraživanja ukrajinske sociološke službe pokazuju da Janukoviča podržava 38,5 odsto, a Timošenkovu 30,6 odsto anketiranih.

Obje ankete pokazale su da predsjednik Viktor Juščenko, koji je došao na vlast 2005. godine, kada je u drugom krugu porazio Janukoviča, daleko zaostaje iza dva glavna kandidata.