Svijet
4

Janša: Petokraka nas dijeli, a ne ujedinjuje

FENA
Janez Janša (Foto: Arhiv/AFP)
Janez Janša (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je u srijedu da crvena zvijezda petokraka Slovence kao narod dijeli, a ne ujedinjuje, pa je zato na nedavnoj proslavi Dana državnosti zabranio njegovo korištenje, unatoč protestima stranaka ljevice i udruga partizana-veterana.

"Nije to samo znak koji su koristili slovenski partizani. Pod crvenom zvijezdom koja je importirana iz Sovjetskog saveza provodila se krvava komunistička revolucija, a nakon rata u Sloveniji ubijani deseci hiljada ljudi", rekao je Janša u razgovoru.

"Pod tim se je znakom vladalo bez izbora u totalitarnom sistemu", rekao je Janša, dodavši da zato crvena zvijezda koja Slovence kao narod može samo dijeliti, ali ne i spajati možda spada na proslave nekih političkih opcija, ali ne na državne svečanosti u kojima se obilježava uspostava samostalnosti i demokratije.

"Toga znaka smo se 1991. riješili", rekao je slovenski premijer, dodavši da treba poštovati vrijednosti samostalnosti i demokratije i na simboličkoj razini, te preko obrazovnog sistema, medija, pa i na državnim proslavama, to prenositi na nove generacije.

Janša je rekao da mu je žao što je sam odredio da središnji govornik na proslavi Dana državnosti protekle sedmice bude predsjednik Danilo Tuerk koji je s takvim stajalištima Janše polemizirao, te odao priznanje slovenskim partizanima.

Slovenski mediji navode međutim da su isticanja "nepotrebnog" ideološkog pitanja zvijezde petokrake na državnoj proslavi Janši zamjerili ne samo lideri lijeve opozicije i partizanske udruge nego da su se od scenarija proslave distancirali i lideri stranaka u Janšinoj koalicijskoj vlade, ustvrdivši da sa scenarijem i "nespretnim" protokolom proslave nisu bili niti upućeni, te da bi se koalicija umjesto ideologijom trebala baviti spašavanjem države iz krize, odnosno bitnim pitanjima.