Slovenija
0

Janša na izvanrednoj sjednici parlamenta o optužbama za korupciju

FENA
Slovenski parlament u utorak će na izvanrednoj sjednici raspravljati o aferi Patria i optužbama na račun premijera Janeza Janše koje su se s njom u vezi pojavile početkom tjedna u emisiji finske javne televizije YLE, odlučeno je u petak na sjednici kolegija predsjednika parlamenta Franca Cukjatija.

Nakon što je televizija YLE u ponedjeljak objavila da postoje podaci prema kojima je proizvođač vojne opreme Patria, čiji je većinski vlasnik finska država, posao nabave 135 oklopnih transportera i pripadajućeg naoružanja za slovensku vojsku dobio pomoću nezakonitih provizija u ukupnom iznosu 21 milijun eura, te da je "mito" primio i sam slovenski premijer, izvanrednu sjednicu parlamenta najprije je zatražila jedna oporbena stranka, ali su onda za njezino sazivanje potreban broj potpisa prvi prikupili zastupnici vladajuće koalicije desnog centra.

Premijer Janša, koji će govoriti na izvanrednoj sjednici, želi na njoj ponoviti da su navodi kako je primio mito apsurdni i neistiniti te lansirani iz Slovenije kako bi ga se onemogućilo na parlamentarnim izborima koji se održavaju 21. rujna.

Slovenska vlada u četvrtak je Finskoj poslala diplomatsku notu, tražeći objašnjenje, a najavila je i pokretanje sudske tužbe protiv finske televizije zbog iznesenih, a nedokazanih tvrdnji.

Socijalni demokrati (SD), čiji se predsjednik Borut Pahor smatra najozbiljnijim protukandidatom Janši za formiranje buduće vlade, priopćili su u petak da se ne slažu s održavanjem posebne parlamentarne sjednice i kažu da je ona usmjerena u okretanje pažnje birača od pravih tema kojima bi se stranke morale posvetiti u kampanji.

"To je politizacija cijelog slučaja kako bi se zaštitio Janez Janša i dobio besplatni termin na televiziji", izjavio je na sjednici kolegija zastupnik SD-a France Bevk.