Poslao svesku s opisom napada
0

James Holmes bio psihijatrijski pacijent

SRNA
James Holmes (Foto: Arhiv/AFP)
James Holmes (Foto: Arhiv/AFP)
Osumnjičeni napadač iz kina u Koloradu liječio se kod psihijatra na univerzitetu na kojem je studirao, pokazuju objavljeni sudski dokumenti.

U prethodnim izvještajima rečeno je da je James Holmes (24) poslao univerzitetu svesku sa opisom predstojećeg napada.

Advokati odbrane pokušavaju da utvrde izvor koji je odao ovu informaciju medijima, uz ocjenu da se time krši sudska procedura i dovodi u pitanje pravilost sudskog procesa.

Bivši student neurologije bit će formalno optužen za dva dana. On je osumnjičen da je na premijeri novog filma o "Betmenu“ u pucnjavi u bioskopu u predgrađu Denvera ubio 12 ljudi i ranio 58.

Njegovi advokati tvrde da sveska o kojoj izvještavaju mediji predstavlja dio komunikacije između pacijenta i njegovog ljekara i da je zato povjerljiva, prenio je BBC.

U ovom trenutku nije poznato da li je paket sa sveskom stigao na univerzitet prije pucnjave koja se dogodila 20. jula. Zvaničnici ove obrazovne ustanove tvrde da je pošiljka stigla 23. jula, ali američki mediji navode da je pošiljka isporučena ranije.

Holmes je u pravnim dokumentima opisan kao "psihijatrijski pacijent“ doktorice Lynne Fenton na Univerzitetu Kolorada u Denveru, gdje je pokrenuo proceduru napuštanja studija.

Od 58 ranjenih ljudi, 11 je i dalje u bolnici, a pet osoba je u kritičnom stanju.