Svijet
100

Jamer McLintock, mudžahedin tokom rata u BiH: Nismo teroristi, već humanitarci

Klix.ba
Jamer McLintock
Jamer McLintock
Škotlanđanin Jamer McLintock (52), koji se kao mudžahedin borio tokom rata u BiH, izjavio je da se danas bavi isključivo humanitarnim radom. McLintocka optužuju da finansira Talibane i druge ekstremističke grupe.

McLintock je prešao na islam u svojim dvadesetim godinama. Borio se 1994. godine na strani Armije BiH. Uhapšen je 2001. godine zbog optužbi za terorizam, a danas se nalazi na terorističkoj listi SAD-a i predsjednik je humanitarne organizacije Al Rahmah Welfare.

On je negirao navode da se pomoću ove organizacije finansiraju terorističke grupe posredstvom određenih finansijskih kanala u Pakistanu. Naveo je da organizacija isključivo pomaže siromašnom stanovništvu ove zemlje.

"Odgovorit ćemo na optužbe SAD-a i trenutno tražimo pravne savjete kako da postupimo", rekao je McLintock te dodao da on i njegove kolege nisu teroristi, već humanitarci.

Amerikanci optužuju McLintocka da finansira Talibane, odnosno njihove aktivnosti u provinciji Kunar. Tvrde da im je tokom 2011. i 2012. godine na raspolaganje stavio 180.000 dolara od raznih donatora.

"Naše aktivnosti su umjerene prema siročadi preko zakonitih finansijskih kanala. Gradimo kuće, kopamo bunare i pravimo džamije. Cilj nam je i da poboljšamo obrazovanje", rekao je McLintock.

Dodao je da njegova organizacija nije povezana ni sa jednim političkim pokretom. Istakao je da su donatori uglavnom Pakistanci koji žive u Velikoj Britaniji.

"Radimo u najboljem interesu Pakistana i njegovog naroda", kazao je McLintock.