Samit u Singapuru
48

Jake sigurnosne mjere: Kim Jong-un je imao pokretni toalet, koristio tri aviona kao diverziju

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Sjevernokorejski službenici osigurali su sve aspekte i područja oko svog lidera Kima Jong-una u Singapuru. On se vozio u limuzini koja je otporna na metke i bila je okružena tjelohraniteljima.

Kim Jong-un je došao transportnim avionom IL-76 koji je bio pun opreme namijenjene za njegovu sigurnost. Imao je vlastite zalihe hrane i prenosivi toalet kako niko ne bi mogao uzeti uzorke njegove stolice, objavio je korejski portal Chosun Ilbo.

Lider Sjeverne Koreje koristio je dva aviona kako posmatrači ne bi znali u kojem je. Tri aviona su poletjela iz Sjeverne Koreje u rasponu od sat vremena u nedjelju, IL-76, Air China Beoing 747 i Ilyushin IL62. Kim Jong-un je stigao letom Air Chine nakon što je posmatrao prva dva leta kao dio diverzione taktike zbog njegovog straha da ne bude ubijen tokom samita.

Trkače tjelohranitelje poveo je sa sobom i u Singapur. Sve vrijeme su trčali oko njegove limuzine od trenutka kada je ušao u nju. U njegovom konvoju bilo je više od 20 vozila među kojima i ambulantno.

Ovo je najudaljeniji put na koji je Kim Jong-un otišao iz svoje zemlje i zbog toga je bio zabrinut da će ga neko ubiti.

Iako ovo zvuči ekstremno, poznato je da su CIA i druge špijunske agencije prikupljale dio informacija kroz izmet.

Tokom posjete Mikhaila Gorbačova Washingtonu 1987. godine njegova odluka da ostane u sovjetskoj ambasadi umjesto u Blair Houseu okončala je CIA-ine planove da pokuša uzeti uzorak stolice sovjetskog diktatora nakon što MI6 nije uspio uzeti sličan sadržaj tokom njegove posjete Londonu.

U Blair Houseu je tada bio najmanje jedan toalet koji je imao funkciju prikupljanja uzoraka urina i stolice.

Slična misija bila je provedena protiv kralja Farouka u Egiptu kada je posjetio Monte Carlo. Francuska obavještajna služba uzela je uzorke urina sovjetskog lidera Leonida Brezhneva.

Američki predsjednici imaju istu zaštitu kao Kim Jong-un kada je riječ o njihovim tjelesnim funkcijama. Tajna služba je donijela predsjedniku Georgeu W. Bushu pokretni toalet kada je 2006. godine bio u posjeti Austriji.

Uzorak stolice može pružiti vrijedne informacije o zdravlju osobe - koliko dobro funkcioniše probavni trakt, debelo crijevo, da li ima neke bolesti i da li koristi neke lijekove.

S druge strane, Trump je stigao svojim Air Force One avionom i vozio se rutom koju je osiguravala policija, ali je bila i puna znatiželjnih građana koji su ga fotografisali.