Svijet
6

Jake eksplozije u Gazi, Međunarodna zajednici insistira na primirju

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Međunarodni napori za postizanje primirja se povećavaju nakon noći u kojoj je Izrael nastavio zračne napade. Hamas je također ispalio nekoliko raketa na teritoriju Izraela.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton bi nakon obavljenih razgovora sa izraelskim liderima uskoro trebala posjetiti Zapadnu obalu i Kairo. Palestinski izvori su naveli da je primirje trebalo biti potpisano u utorak, ali su Izraelci izjavili da do toga nije došlo.

Jučer je u nasilju poginulo 20 Palestinaca i dva Izraelca.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moon je također u posjeti vođama u regiji, gdje pokušava postići mirovni sporazum.

U međuvremenu su dopisnici BBC-a javili da je u ranim jutarnjim satima u srijedu došlo do niza jakih eksplozija, a da je nakon toga nestalo električne energije. Osam projektila je uništilo glavni kompleks u kojem se nalazilo sjedište Hamasa u centru Gaze. Obližnja zgrada Al Jazeere je teško oštećena u napadima. Nekoliko sati prije toga francuska novinska agencija AFP je izvijestila da su dva projektila pogodila zgradu u kojoj se nalaze njihovi uredi, ali da nije bilo povrijeđenih.

Egipatski i palestinski zvaničnici su u utorak izjavili kako očekuju da će primirje biti potpisano u toku dana. Međutim, izraelski zvaničnici su rekli da to primirje još nije potpisano.

"Uopšte ne sumnjam da bi Hamas želio dobiti vrijeme za odmor kako bi se mogli naoružati. Naredne sedmice ili mjeseca bi projektili ponovo mogli letjeti ka Izraelu", rekao je Mark Regev, izraelski glasnogovornik.

Hillary Clinton je obavila višesatne razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim izraelskim zvaničnicima.

"Razgovarali su o naporima za prekid nasilja i rješenju koje bi zaštitilo živote civila u Gazi. Razgovarali su i o njenim posjetama Ramallahu i Kairu", rekla je Victoria Nuland, glasnogovornica State departmenta.