Pokrenuta istraga
16

Jagode u kojima su pronađene igle za šivanje prodaju se i van Australije

Klix.ba
Australija je pokrenula istragu o jagodama u kojima se nalaze igle za šivanje s obzirom na to da je utvrđeno kako nije riječ o pojedinačnom slučaju, već se ovakve jagode prodaju širom zemlje.

Prijave kontanimiranih jagoda do sada su zaprimljene iz šest država i teritorija, a strahuje se da su i izvezene. Jedan muškarac je završio u bolnici nakon što je pojeo jednu ovakvu jagodu. Nekoliko brendova je povučeno, a na Novom Zelandu je zaustavljena prodaja jagoda iz Australije.

"Ovo je zloban zločin i napad na javnost", rekao je australski ministar zdravlja Greg Hunt.

Prvi slučaj zabilježen je u Queenslandu prošle sedmice, a potom su stigli izvještaji iz New South Walesa, Victorije, Južne Australije, Tasmanije i teritorije glavnog grada. Policija sumnja da su neki slučajevi kopija incidenta.

Vlada Queenslanda ponudila je nagradu od 100.000 američkih dolara za informaciju.

"Kako bi ijedna normalna osoba dovela u rizik zdravlje bebe, djeteta ili bilo koga radeći ovako strašan čin?", pitala je premijerka Annastacia Palasazczuk.

Među brendovima jagoda u kojim se nalaze igle za šivanje su Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries i Oasis.

Proizvođači su izrazili strah da bi se ovo moglo negativno odraziti na prodaju u industriji koja donosi 130 miliona australskih dolara godišnje.