Svijet
0

Jagland: Predrasude prema LGBT populaciji uništavaju živote Evropljana

FENA
Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland upozorio je da diskriminacija i predrasude prema osobama lezbijske, gej, biseksualne i transseksualne (LGBT) orijentacije nastavljaju da upropaštavaju živote milionima Evropljana i da se na tu činjenicu mora odgovoriti.

"LGBT populacija se suočava s netolerantnim stavovima i socijalnim barijerama u većini, ako ne i u svakoj od zemalja članica Vijeća Evrope", izjavio je Jagland, podsjećajući da su nedavne presude Evropskog suda za ljudska prava usmjerene na neopravdane zabrane ili administrativne prepreke koje su nametnute u vezi s LGBT paradama ponosa.

Po njegovim riječima, presude ističu probleme koji su u vezi s diskriminacijom pri odobravanju socijalnih prava, kao što je, primjerice, pravo na zaposlenje.

Određeni broj aplikacija koje su predate Sudu se tiču inkriminacije "propagande homoseksualnosti" i mogle bi voditi kršenju prava na izražavanje.

Jagland smatra da potenciranje uvođenja takve legislative često dolazi s lokalnog ili regionalnog nivoa, "ali u proteklim mjesecima takvi glasovi dobijaju "eho" i na nacionalnom nivou u pojedinim državama".

Izvještaj povjerenika za ljudska prava iz septembra 2011. godine o diskriminaciji na temelju seksualne orijentacije i identiteta u 47 zemalja članica VE je istakao niz dodatnih pitanja kao što su zdravstvena skrb, obrazovanje, rodno i priznavanje prava na porodični život.

Istaknute su i homofobične izjave političara.

Mnoge države članice VE su u proteklim godinama poduzele važne korake da bi osigurale jednakost pred zakonom za LGBT populaciju.

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije je postala nezakonita, a zakonsko priznavanje istospolnih zajednica je zaživjelo u praksi.

Generalni sekretar VE navodi da je na evropskom nivou prije dvije godine učinjen značajan napredak usvajanjem preporuke Komiteta ministara VE u vezi s navedenim pitanjem te s konferencijom koja je organizovana u martu ove godine, za vrijeme predsjedavanja Velike Britanije Komitetom ministara VE.

Vijeće Evrope je odgovorilo na ova pitanja putem svojih institucija, te formiranjem LGBT Odjela unutar Sekretarijata. VE trenutno radi sa šest zemalja - Albanijom, Crnom Gorom, Italijom, Srbijom, Latvijom i Poljskom - da bi se razvili projekti u vezi s navedenim pitanjem, te kako bi ohrabrili ostale zemlje da se pridruže ovoj inicijativi.

"Prije svega, državne vlasti imaju odgovornost osigurati sve potrebne uvjete da njihove zemlje poštuju međunarodne obaveze, uključujući i reakciju na sve negativne korake poduzete na lokalnom ili regionalnom nivou. Politički lideri također snose odgovornost da promptno i snažno dignu svoj glas protiv svake izjave ili iskazivanja netolerancije i homofobije, a posebno u vezi s takvim djelovanjem drugih političara", kazao je Jagland, saopćio je Ured VE u BiH.