{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Thorbjorn Jagland: BiH nije ni najbolja ni najgora zemlja

S
8.5.2012. u 08:41
0
4
Thorbjorn Jagland: BiH nije ni najbolja ni najgora zemlja
0
Thorbjorn Jagland: BiH nije ni najbolja ni najgora zemlja
Generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland rekao je da BiH, u poređenju sa ostalim članicama Vijeća Evrope, nije ni najbolja ni najgora zemlja kada je riječ o poštivanju ljudskih prava, dodajući da nema države u EU koja nema protiv sebe neku presudu da je kršila ljudska prava.
Jagland je rekao da to što je nosilac ljudskih prava pojedinačna osoba ne znači da su kolektivna i grupna prava nekompatibilna sa individualnim pravima.

"To znači da su grupna prava sekundarna individualnim ljudskim pravima. Primarni subjekat ljudskih prava je pojedinac", rekao je Jagland za "Nezavisne novine".

On je ocijenio da se zaštita ljudskih prava u BiH popravlja. "Mislim da će gro problema u vezi sa zaštitom ljudskih prava u BiH ostati sve dok konceptualni okvir evropskih zakona o ljudskim pravima ne bude u potpunosti integrisan u Ustav", smatra generalni sekretar Vijeća Evrope.

Jagland je naglasio da je poštivanje etničkih prava u potpunosti u skladu sa evropskom vizijom demokratije i evropskim humanitarnim pravom, ali ako se u BiH fokusira na etnički balans samo između tri konstitutivna naroda, onda se pada na testu poštivanja individualnih građanskih prava i pune raznolikosti koju BiH ima.

On je istakao da je obrazovi sistem jezgro bilo kakve promjene ili razvoja u društvu. "On mora prenijeti na nove generacije ne samo akumulirano znanje i tradicije koje postoje u društvu, nego mora mlade učiti i vrijednostima, vještinama i razumijevanju koji su potrebni za dobrobit svih, za razvoj BiH i njen evropski put", rekao je Jagland.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: