BiH
0

Hammarberg: Previše zločinaca je još na slobodi

FENA
Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg
U zemljama bivše Jugoslavije još je previše žrtava koje nisu doživjele ostvarenje pravde i previše zločinaca koji su na slobodi, izjavio je danas u Sarajevu komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg.

Hammarberg je danas predstavio svoj izvještaj pod nazivom "Poslijeratna pravda i trajni mir u bivšoj Jugoslaviji", na prezentaciji kojoj su prisustvovali predstavnici međunarodnih i institucija BiH te aktivisti nevladinog sektora.

Osnovni cilj izvještaja je bio da se pokaže koliki je napredak ostvaren, ali i da se jasno kaže da dosta toga tek treba da se uradi, prije svega protiv nekažnjivosti.

U regionu sada vlada mir, ali brojne rane nisu zacijelile. Zato, naravno, treba vremena.

"Međutim, neophodno je završiti proces pozivanja na odgovornost. Ako se odgovorni za ono što se dešavalo ne suoče s pravdom, postoji ozbiljna opasnost da će u nekom trenutku u budućnosti nešto slično da se ponovi", upozorio je Hammarberg.

Naveo je da se prva preporuka iz izvještaja upravo tiče nekažnjivosti, odnosno potrebe da sudovi na državnom nivou preuzmu svoj dio posla i rade na suzbijanju nekažnjivosti.

Druga preporuka tiče se odštete, odnosno činjenice da još postoji veliki broj žrtava koje nisu dobile nikakvu kompenzaciju za sve strahote koje su pretrpjele.

Zatim, naredna preporuka se tiče istine, ustanovljavanja i govorenja istine kakva je potrebna da bi se jasno ukazalo na činjenice koje će omogućiti ljudima da se pomire s onim što se desilo i tako otpočne proces pomirenja koji je ključan za budućnost regije.

Završna preporuka odnosi se na potrebu za institucionalnim reformama, da se uspostave institucije koje će biti u stanju da se bave korijenom problema i osiguraju pravdu kroz institucije poput snažnih institucija ombudsmena i obrazovanje, jer je to jedini način da se nešto slično neće ponoviti.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na budućnost regiona bivše Jugoslavije, Hammarberg je rekao da se nada da će saradnja regiona s Evropom pomoći i u tome da rane zacijele i da se unaprijedi razumijevanje među ljudima.

"Još je, međutim, puno stereotipa o drugima i na tome treba raditi. Kada je u pitanju situacija u BiH, činjenica da postoje "dvije škole pod jednim krovom" je znak da posebno treba još da se radi na obrazovanju", kazao je komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg.