U četiri grupe
2

Izvlačenje dječaka na Tajlandu trajat će tri dana, roniocima potrebno šest sati da dođu do njih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijeli svijet danas je okrenut prema Tajlandu s molitvama da ronioci uspješno izvuku 12 dječaka i trenera zarobljenih već 16 dana u pećini. Spasioci su kazali kako će operacija trajati tri dana, jer je roniocima potrebno šest sati samo da dođu do mjesta gdje se nalaze.

Tokom proteklih dana iz pećine je ispumpano 128 miliona litara vode, ali to nije mnogo pomoglo u smanjenju nivoa vode u pećini. Problem s kisikom i vremenom koje uskoro donosi monsunske kiše natjeralo je spasioce da ubrzaju plan i akciju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema njihovim riječima, dječake će izvlačiti jednog po jednog, a bit će podijeljeni u četiri grupe. Trener će biti u posljednjoj. Bit će potrebno ukupno 11 sati da ih izvedu vani, šest da dođu do njih i pet da izađu s njima. Testirali su i cijev ispunjenu vazduhom u kojoj bi eventualno izvukli dječake, ali ne zna se da li će ona biti upotrijebljena.

Najprije će dječacima biti dostavljena oprema za ronjenje. Dva ronioca će ići s jednim dječakom. Ronit će skupa, povezani konopcem. Kada naiđu na uski dio pećine, skidaju boce s leđa i guraju ih kroz kanal. Nakon treće komore će hodati.

Bivši ronilac i spasilac Geoff Crossley kazao je za BBC Radio 5 kako će se spasioci suočiti s ekstremnim poteškoćama jer postoje dvije struje u vodama, a akcija uključuje ronjenje i hodanje.

"Najteže će biti ronjenje jer mulj i blato kroz koje se probijaju smanjuju vidljivost, a voda konstantno nadolazi u valovima. Esencijalno je da djeca budu mirna tokom akcije. Nadam se da će ovo doživjeti kao neku izazovnu avanturu", rekao je Crossley.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U međuvremenu, veliki broj volontera stigao je blizu pećine kako bi pomogli. Kuhaju, čiste, donose vodu i rade sve druge stvari kako bi olakšali stručnjacima posao.

Jaka kiša ne ide u prilog nikome, ali su svi optimistični. Djeca širom Tajlanda mole se za svoje vršnjake da sve prođe kako treba.