Svijet
0

Izvještaj: Većina stranih ekstremista u Iraku Saudijci i Libijci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 60 posto stranih ekstremista koji se bore u Iraku dolazi iz Saudijske Arabije, zemlje saveznice SAD-a, i iz Libije, naveli su neimenovani američki vojni zvaničnici u novinskom izvještaju objavljenom u četvrtak.

The New York Times piše da je u septembru ta informacija nađena u dokumentima otkrivenim u raciji američke vojske u pobunjeničkom logoru u blizini Sinjara, u sjeverozapadnom Iraku u blizini sirijske granice.

Materijal zaplijenjen u logoru, za koji se vjeruje da ga je koristila ćelija odgovorna za krijumčarenje većine stranih boraca u Irak, pokazao je matične gradove više od 700 stranih militanata koji su ušli u Iran od augusta 2006., piše NYT a prenosi Reuters.

Ukupno je 305 od stranih boraca navedenih u dokumentima, ili 41 posto iz Saudijske Arabije. Još 137 ili 18 posto je iz Libije. Jemenci su treća najveća grupa, pišu novine.

Zvaničnici su također zaključili da je broj stranih skstremista koji ulaze u Irak naglo opao u 2007., navodi se u izvještaju, sa 80-110 mjesečno u prvoj polovini godine na oko 40 u oktobru.

Sirijci - preko čije zemlje brojni strani borci dolaze do Iraka, kako sumnjaju Amerikanci - čine osam posto navedenih osoba.

Američke optužbe da Sirija ne čini dovoljno na obuzdavanju priliva stranih boraca dugo su sporna tačka u odnosima s Washingtonom.

U novinskom članku vojni zvaničnici su izjavili da je većina boraca zračnim putem stigla u Damask ili je ušla u Siriju kroz Jordan. Neki su zarobljeni a potom su ih oslobodili Sirijci.

General David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku, pohvalio je Siriju što je poduzela korake u slamanju militanata koji ulaze u Irak.

"Izgleda da je Sirija poduzela robusniju akciju protiv nekih mreža stranih boraca", izjavio je on za Wall Street Journal.

Kazao je da je broj stranih boraca koji ulaze u Irak svakog mjeseca opao barem za trećinu.

U intervjuu objavljenom u srijedu Petraeus je zauzeo oprezan stav prema mogućnosti budućeg smanjenja broja vojnika zbog naglog pada obima nasilja otkako je u Iraku razmješteno dodatnih 30.000 američkih vojnika u ovoj godini.

Predsjednik George W. Bush planira vratiti kućama oko 20.000 vojnika do jula.