Svijet
0

Izvještaj State Departmenta o terorizmu - Al-Qaida i dalje najveća prijetnja

FENA
Al-Qaida i s njom povezane mreže i dalje su najveća teroristička prijetnja Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima, ocijenjeno je u srijedu u izvještaju američkog State Departmenta o terorističkim trendovima i incidentima u svijetu u 2007. godini.

Al-Qaida je obnovila neke od svojih kapaciteta otprije napada 11. septembra 2001., koristeći plemenska područja Pakistana, te zamijenila zarobljene ili ubijene terenske zapovjednike i dijelom obnovila kontrolu svog središnjeg vodstva, prvenstveno ulogu Aymana al-Zawahirija kao strateškog i operativnog planera, dok je Osama bin Laden ostao ideološki vođa skupine, navodi se u izvještajuu State Departmenta.

"Al-Qaida koristi terorizam, kao i subverziju, propagandu, i otvoreno ratovanje, ona nastoji pribaviti oružje za masovno uništenje kako bi nanijela najveću moguću štetu svakom ko joj stoji na putu, uključujući druge muslimane i/ ili starce, žene i djecu".

Ističe se da su utočišta i primirje uzduž pakistansko-afganistanske granice omogućila vodstvu Al-Qaide veću mobilnost i sposobnost operativnog planiranja, posebno napada na zapadnu Evropu i SAD, te snažnije povezivanje s podružnicama na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi i Evropi.

Kao zabrinjavajuće obilježje 2007. ističe se povezivanje regionalnih pobunjeničkih skupina s Al-Qaidom, posebno rastuća prijetnja koju predstavlja udruživanje alžirske Salafističke skupine za molitvu i borbu (GPSC), preimenovane u Al-Qaidu islamskog Magreba (AQIM), uz proširenje ciljeva napada u odnosu na dosadašnje na alžirsku vladu.

Također se ukazuje na udruživanje Al-Qaide s Libijskom islamskom skupinom za borbu (LIFG) u novembru 2007., te na veze s Vijećem islamskih sudova u Somaliji.

U izvještaju se bilježi manji pad broja terorističkih napada u 2007. - 14.499, dok ih je 2006. bilo 14.570.

U 2007. ukupno je ubijeno, ozlijeđeno ili oteto 72.066 osoba, dok je 2006. njihov broj bio 75.211, prema podacima Nacionalnog protuterorističkog centra SAD-a.

Na dva ratišta na kojima su angažirane američke snage broj terorističkih incidenata smanjio se u Iraku sa 6.628 - 2006. na 6.212 - 2007., dok se u Afganistanu povećao na 1.127, s 969 godine 2006.

U izvještaju se navodi da su talibani i s njima povezane kriminalne skupine i dalje snažna prijetnja na jugu i istoku Afganistana, gdje stalno regrutiraju borce iz redova većinskih Paštuna. No, konstatira se i jačanje afganistanskih snaga sigurnosti u borbi s ekstremistima.

Države sponzori terorizma iste su kao i u prošlom izvještaju - Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Sudan i Sirija, usprkos naporima da se Sjeverna Koreja ukloni s te liste kako bi se Pjongjang pridobio da ispuni obaveze iz sporazuma o obustavi svog nuklearnog programa.

Iran i Sirija rutinski pružaju utočište, značajna sredstva, i vođenje terorističkim organizacijama, navodi se u izvještaju State Departmenta na 312 stranica.

Iran je izdvojen kao najznačajniji sponzor terorizma, uz isticanje da je "sposobnost izvođenja terorističkih operacija u inozemstvu dio iranske strategije nacionalne sigurnosti".

Iranski čelnici vjeruju da ta sposobnost pomaže čuvati njihov režim od napada SAD-a i Izraela, ometati i slabiti SAD, te jačati regionalni utjecaj Irana a istisnuti SAD s Bliskog istoka, navodi se, među ostalim, u izvještaju.