Svijet
0

Izvještaj londonske gradske skupštine o napadu 7. jula 2005.

FENA
Izvještaj londonske gradske skupštine o napadu 7. jula lani sadrži ode hrabrosti stotinama pojedinaca, ali i naglašava rasprostranjene sistemske propuste, piše u utorak The Times u redakcijskom komentaru.

Ti se propusti uglavnom odnose na nesposobnost da se izvrši odgovarajuća dostava neophodnoga medicinskog materijala i na lošu komunikacijama među hitnim službama. Izvještaj također sadrži 54 preporuke kako da se London učini boljim.

Preporuke su toliko ozbiljne da bi ih trebalo odmah primijeniti, piše Times, koji zaključuje da su lekcije koje su naučene u vježbama za postupanje u ekstremnim situacijama pomogle u reakciji na napade u Londonu.

Iz toga što se dogodilo 7. jula prošle godine, pak, također moraju da se izvuku pouke ukoliko se London želi suprotstaviti budućim terorističkim prijetnjama koje su, čini se, skoro neizbježne, zaključuje Times.

Jedan od zaključaka izvještaja o bombaškim napadima u Londonu koji najviše uznemirava, prema pisanju The Independenta, jeste nalaz da je sistem za komunikaciju u podzemnoj željeznici bio totalno neadekvatan. Nakon velikog požara na stanici podzemne željeznice King’s Cross prije 18 godina naloženo je uvođenje novog sistema za radiovezu, što nije urađeno i što je, kako ocjenjuje list, neprihvatljivo.

Iako nije jednostvano omogućiti komunikaciju u podzemnoj željeznici gdje su pojedini tuneli toliko duboko pod zemljom da ne bi funkcionirali ni najmoćniji radiosistemi, Independent piše da su u nemogućemu neki ipak uspjeli. Uspio je New York, a mora i London, dodaje ovaj list.

The Guardian na naslovnici objavljuje, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da su bili pogrešni obavještajni podaci na osnovu kojih je provedena racija prošle sedmice u Londonu u potrazi za hemijskim oružjem.

Prema riječima visokog zvaničnika odjeljenja za borbu protiv terorizma, koju prenosi Guardian, u kući dvojice uhapšene braće, od kojih je jedan ranjen, nije pronađena nikakva naprava koja bi ih dovela u vezi s hemijskim oružjem i zavjerom za eventualni novi napad u Britaniji.