Ali Asghar Soltanieh
0

"Izvještaj IAEA-e obmanjujući i neuravnotežen"

FENA
Ali Asghar Soltanieh (Foto: Reuters)
Ali Asghar Soltanieh (Foto: Reuters)
Izvještaj novog šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amana o iranskim nuklearnim aktivnostima je "obmanjujući i neuravnotežen", izjavio je u srijedu iranski veleposlanik pri IAEA-i Ali Asghar Soltanieh.

"Izvještaj nije izbalansiran i činjenično utemeljen, budući da ispravno ne odražava objašnjenja Islamske Republike na upitnik agencije", rekao je on na sastanku s dužnosnicima IAEA-e u Beču.

U izvještaju IAEA-e, prvom otkako je japanski diplomat Yukiya Amano postao glavni direktor te agencije UN-a, izražava se zabrinutost zbog mogućnosti da Iran nije samo u prošlosti pokušavao napraviti raketu s nuklearnom bojevom glavom već da to aktivno čini i sada, prenosi agencija Reuters.

Izvještaj, objavljen prošlog četvrtka u Beču, zabrinuo je zapadne sile i Rusiju i znatno je oštriji prema Iranu nego oni objavljivani dok je na čelu agencije bio Egipćanin Mohamed el-Baradei, koji je napustio to mjesto prije tri mjeseca.

Amano je pozvao iranske vlasti da surađuju s UN-om bez odgađanja i dokažu kako je njihov program obogaćivanja urana namijenjen u miroljubive svrhe.

Iran je prije dvije sedmice započeo proizvodnju visoko obogaćenog nuklearnog goriva, nakon što je odbio prijedlog IAEA-e da uran na obogaćivanje šalje u inozemstvo kako bi ga kasnije koristio za potrebe medicinskog reaktora.