Svijet
0

Izvještaj Freedom Housea o medijskim slobodama u svijetu

FENA
Uoči Svjetskog dana slobode medija 3. maja, nevladina organizacija za promicanje građanskih sloboda iz SAD-a, Freedom House, objavila je godišnje izvješće u kojemu konstatira da je tokom 2006. godine zabilježeno opadanje medijskih sloboda u svijetu, s posebno zabrinjavajućim trendovima u Aziji, bivšem Sovjetskom Savezu i u Latinskoj Americi.

Istraživanje za 2006. obuhvaća analitička izvješća i rangiranje 195 država i teritorija u svijetu, s univerzalnim nizom od 23 pitanja u tri kategorije kojima se ocjenjuje zakonsko, političko i gospodarsko okruženje u kojem djeluju mediji, a na temelju kojih se zemlje boduju od 0 do 100. Po stupnju u kojem svaka zemlja dopušta slobodan protok vijesti i informacija, njezini mediji ocjenjuju se kao "slobodni" (0 do 30 bodova), "djelomično slobodni" (31 do 60 bodova) i "neslobodni" (61 do 100 bodova), prenosi Hina.

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću ponovno svrstana među zemlje s "djelomično slobodnim" medijima, kao i većina zemlja bivše Jugoslavije osim Slovenije, te s ukupno 37 bodova dijeli 80. mjesto na ljestvici Freedom Housea s Crnom Gorom i Bolivijom. Mađarska i Slovenija dijele 39. mjesto s 21 bodom u kategoriji "slobodnih" medija, Srbija je na 84. mjestu s 39 bodova, a BiH i Makedonija dijele 98. mjesto s 45 bodova u kategoriji "donekle slobodnih". Italija je na 61. mjestu s "graničnih" 29 bodova, ali još među "slobodnima".

Hrvatska je zabilježila napredak u odnosu na prošlogodišnje izvješće, kada je s 39 bodova bila na 85. mjestu ljestvice. Po jedan bod manje dobila je za zakonsko okruženje (9) zahvaljujući ukidanju zatvorske kazne za klevetu, te bod manje za političko okruženje (14), dok je broj bodova za gospodarsko okruženje ostao isti (15).

U regiji "srednje i istočne Europe/bivšeg SSSR", Hrvatska dijeli 10. mjesto s Crnom Gorom. Prva je Estonija, a na začelju je 10 zemalja bivšeg SSSR-a s "neslobodnim medijima".

Na globalnoj razini, izvješće Freedom Housea, na prvo mjesto po medijskim slobodama stavlja Finsku, Island, Belgiju, skandinavske zemlje i članice Europske unije. Sjedinjene Države su na 16. mjestu.

Začelje ljestvice pripada Burmi, Kubi, Libiji, Turkmenistanu i Sjevernoj Koreji, koja čvrsto drži posljednje, 195. mjesto. Ističe se da je najkritičnije nazadovanje zabilježeno u Aziji - posebno Tajlandu, Šri Lanki, Pakistanu, Filipinima i Fiđiju; zatim u Latinskoj Americi - u Venezueli, Argentini, Brazilu i drugim zemljama; uz agresivna nastojanja ruske vlade da dodatno marginalizira nezavisne medije, pojavili su se i planovi da se regulira Internet. Regija Bliskog istoka i sjeverne Afrike doživljava stagnaciju, nakon nekoliko godina umjerenog napretka.

Rezultate godišnjeg izvješća Freedom Housea, široko koriste vlade, međunarodne organizacije, sveučilišni djelatnici te medijske kuće u mnogim zemljama.