Izbori u Mijanmaru
0

Izvjesna pobjeda partija vojne hunte

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Mijanmaru su danas održani prvi izbori u 20 godina, uz jake mjere sigurnosti, na kojima se, s obzirom na prirodu izbornih zakona, očekuje pobjeda partija vojne hunte.

Državna televizija je spomenula izbore tek četiri sata po zatvaranju birališta snimkom na kome je prikazan vođa vojne hunte Tan Šve kako glasa.

Pretpostavlja se da rezultati neće biti poznati dan ili više, a prema očevicima izbore su pratili mala izlaznost i nepravilnosti, prenijele su agencije.

Uprkos općenarodnom nezadovoljstvu vladavinom vojnog režima, vjeruje se da će pobjednik izbora biti Stranka solidarnosti i razvoja unije (USDP), koju podržava vladajuća vojna hunta.

USDP je predložila 1.112 kandidata za ukupno 1.159 poslanika u oba doma parlamenta i 14 regionalnih parlamenata.

Njen najbliži rival, Stranka nacionalnog jedinstva, koju podržavaju pristalice upravo penzionisanog jednog od članova vojne hunte, je prijavila 995 kandidata.

Najveća opoziciona stranka Nacionalna demokratska snaga ima samo 164 kandidata.

Zapadni analitičari smatraju da izbori neće biti ni pošteni ni slobodni budući da su, po njima, izborni zakoni tako sročeni da idu na ruku prohuntinim partijama, dok su potencijalni kandidati opozicije, među kojima je i dobitnica Nobelove nagrade za mir Ang San Su Ći, stavljeni još prije izbora ili u kućni pritvor ili u zatvor.

Štaviše, bez obzira na rezultate izbora, po ustavu 25 posto skupštinskih poslanika bira vojna hunta.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Ketrin Ešton u saopćenju povodom glasanja u Mijanmaru je istakla da "izbori sami po sebi ne čine državu demokratskom" i da vlasti te države "nisu preduzele neophodne korake da osiguraju slobodan, pošten i nedvosmislen izborni proces".

Unija je također pozvala na bezuvjetno puštanje svih političkih zatvorenika, uključujući Su Ći, stoji u saopćenju visoke predstavnice Eštonove.

Američki predsjednik Barak Obama i šef britanske diplomatije Vilijam Hejg opisali su u odvojenim izjavama izbore u bivšoj Burmi kao pune nepravilnosti i ni slobodne niti poštene.

Burma je do 1947. bila kolonija Velike Britanije.