Svijet
7

Izveli 1.000 svirepih ubistava: Teroristička grupa ISIS broji 15.000 članova

Klix.ba
Islamska militanta grupa ISIS objavila je godišnji izvještaj u kojem je iznijela detalje o teroru koji provodi na Srednjem Istoku. Samo u 2013. godini Islamska država Irak i Levant (ISIS) provela je 10.000 operacija u Iraku, izvršila 1.000 zastrašujućih ubistava, postavila 4.000 uspješnih eksplozivnih uređaja i oslobodila stotine radikalnih zatvorenika.

Ova teroristička grupa koja svakodnevno sije strah i smrt u Srednjem Istoku, objavila je kako je privukla veliki broj ljudi i da sa da borji najmanje 15.000 boraca. Podrška ima se navodno povećava iz dana u dan, a veliki broj pristalica imaju i u Indoneziji, piše Daily Mail.

Izvještaje za 2012. i 2013. godinu analizirao je američki Institut za ratno istraživanje. Oni vjeruje da je ISIS objavio izvještaj kako bi privukao potencijalne donatore i stvorio sliku dobro organizovane vojne grupe koja ima čistu političku strategiju.

Vjeruje se da grupa iznuđuje porez od poslova u Mosulu i zarađuju osam miliona funti.

Vjeruje se da je 12.000 njihovih boraca izvan Iraka i Sirije, odnosno da su iz zemalja Srednjeg Istoka. Za 2.000 se pretpostavlja da su iz evropskih zemalja, a ostatak iz Malezije i Indonezije.

Veoma su aktivni na društvenim mrežama putem kojih privlače nove članove.

ISIS je nastao iz iračke Al Qaide. Poznati su po ekstremnoj brutalnosti i masovnim pogubljenjima na grub način. Bore se u Iraku gdje u posljednje vrijeme osvajaju dio po dio teritorija.