Dobrovoljno pristali na kaznu
0

Izraleski par krao predmete iz Aušvica

SRNA
Jedan izraelski par osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu zbog krađe istorijskih predmeta iz bivšeg nacističkog logora Aušvic, javila je poljska agencija PAP.

"Oni su dobrovoljno prihvatili dvogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu i platiće doprinos za očuvanje spomenika", rekao je zamjenik okružnog tužioca Marijuš Slomka.

Nakon okončanja svih formalnosti 60-godišnji muškarac i njegova 57-godišnja supruga biće slobodni da napuste Poljsku, dodao je on.

Oni su noć između petka i subote proveli u zatvoru nakon što ih je obezbjeđenje na aerodromu u Krakovu uhvatilo u pokušaju da iznesu iz zemlje predmete koje su ukrali u Aušvicu, rekao je Slomka agenciji PAP.

Par je danas ranije optužen za krađu predmeta posebnog umjetničkog značaja za šta slijedi maksimalna kazna zatvora od 10 godina.

Portparol policije u Krakovu Dariuš Novak rekao je da ovaj bračni par ukrao iz Aušvica devet predmeta uključujući kašike, noževe, makaze i zatvarače za porcelanske posude koje su pronašli tokom posjete Aušvicu, sada muzeju, u magacinu u kome se čuvaju lične stvari logoraša.

Ovo je treći ovakav incident ove godine u Aušvicu, rekao je Novak.
Aušvic, što je njemački naziv za selo Osvjenćin, bio je mreža logora istrebljenja u blizini Krakova i centar "Konačnog rješenja" nacističke Njemačke za Jevreje.

Procjenjuje se da je oko 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja iz Poljske i drugih zemalja Evrope, ubijeno u Aušvicu tokom Drugog svjetskog rata.