Napad na humanitarce
0

VIDEO / Izraelskog komandosa, ubicu šest humanitaraca, čeka medalja za hrabrost

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski komandos, koji je ubio šest od devet humanitaraca sa brodova koji su plovili prema Gazi, kandidat je za medalju za hrabrost zbog spašavanja povrijeđenih kolega koje su učesnici humanitarnog konvoja napali palicama, noževima i, navodno, pištoljima, piše Times Online.

Svakog dana pojavljuju se novi detalji o kontroverznoj akciji, koja je proglašena piraterstvom i državnim terorizmom, čije su moguće posljedice i prekid važnog strateškog partnerstva Turske i Izraela.

Prema nekim izvještajima, putnici na brodu zarobili su tri komandosa koji su se spustili na brod prije nego što je izbila pucnjava.

Britanski humanitarci, svjedoci događaja, rekli su da su neki od miroljubivih aktivista pokušali zaštiti vojnike od ekstremnijih humanitaraca, uglavnom Turaka.

Izraelski komandos čiji je identitet zaštićen iz sigurnosnih razloga rekao je da je, nakon što je sišao na palubu broda, vidio trojicu suboraca kako ranjeni leže na brodskom podu. Jedan od njih je bio ranjen u ruku, drugi u rame, a treći je pretučen i ostao bez svijesti..

"Kad sam se spustio na palubu odmah sam napadnut palicama, cijevima i sjekirama od osoba koje su bez sumnje teroristi. Vidio sam ubilački bijes u njihovim očima", rekao je izraelski vojnik koji je izvadio svoj pištolj i počeo pucati po putnicima koje je smatrao odgovornim za ranjavanje kolega.