Žele jačanje odnosa
84

Izraelski šef diplomatije se sastao sa Szijjartom i poručio: Mađarska stoji uz nas u najtežim vremenima

V. K.
Yisrael Katz i Peter Szijjarto (Foto: X)
Yisrael Katz i Peter Szijjarto (Foto: X)
Ministar vanjskih poslova Izraela Yisrael Katz održao je sastanak sa šefom mađarske diplomatije Peterom Szijjartom, a kako je naglasio fokus je bio na poboljšanju odnosa između Izraela i zemalja Evropske unije.

U obraćanju nakon sastanka Katz je rekao kako je izuzetno sretan zbog ovog sastanka.

"Mađarska je pravi prijatelj koji stoji uz nas u najtežim vremenima. Država Izrael to njeguje i cijeni. Razgovarali smo o naporima za oslobađanje naših otetih građana i ratu protiv islamske ekstremističke osovine koju vodi Iran te nizu drugih tema", rekao je Katz.

Poručio je i kako će Izrael sudjelovati na jednom od sastanaka zemalja članica EU kada Mađarska preuzme predsjedavanje Vijećem EU.

"Dogovorili smo s da će Izrael sudjelovati na sastanku Evropske unije pod mađarskim predsjedavanjem kako bi se poboljšao položaj Izraela unutar EU, zajedno s Mađarskom i drugim prijateljskim zemljama u EU", poručio je Katz.

Svoje viđenje sastanka imao je i mađarski ministar.

Stav Mađarske je jasan: terorizam i terorističke organizacije moraju biti pobijeđeni, taoci moraju biti oslobođeni, a životi civila moraju biti pošteđeni. Izrael i dalje može računati na podršku Mađarske na međunarodnim forumima. Pod našim predsjedavanjem EU, učinit ćemo sve što je moguće da osiguramo da se odnosi između Evropske unije i Izraela nastave", rekao je Szijjarto.

Podsjetimo, Mađarska bi po principu rotacije trebala preuzeti predsjedavanje Unijom od 1. jula.