Svijet
39

Izraelski rabin dao "vjerski legitimitet" uništavanju Gaze

Klix.ba
Rabin Dov Lior
Rabin Dov Lior
Jedan izraelski desničarski orijentisan rabin dao je legitimitet uništavanju Gaze "kako jug Izraela ne bi dalje patio".

Dov Lior, vjerski cionistički vođa i glavni rabin ilegalnih naselja na Zapadnoj obali, napisao je kako je Jevrejima u vrijeme rata dozvoljeno uništiti neprijatelja.

Prema njegovim riječima, napadnutom narodu dozvoljeno je da kazni neprijateljsku populaciju različitim mjerama, kao što je blokada opsrkbe zalihama ili strujom, prenosi Haaretz.

"Može se bombardovati cijelo neprijateljsko područje umjesto da se vojnici izlažu opasnosti. Ministar odbrane može narediti uništavanje Gaze, kako jug Izraela ne bi dalje patio, odnosno kako bi prevenirao napade na naš narod koji već dugo pati zbog neprijatelja koji nas okružuje", naveo je Lior.

Ovo mu nije prvi ovakav istup. U junu 2011. ga je uhapsila izraelska policija pod sumnjom za poticanje nasilja kroz pozivanje na vjerske knjige. Lior je tada isticao kako vjera dozvoljava Jevrejima da ubijaju nejevreje, uključujući i bebe.

U septembru 2011. Arape je nazvao "zlim jahačima kamila", a jednom je prilikom naveo i kako Jevrejke ne bi smjele koristiti spermu koju su donirali nejevreji.

Prije dvije godine Lior je uvrijedio američkog predsjednika Baracka Obamu poredeći ga sa neprijateljima jevrejskog naroda, te ga nazivajući pogrdnim izrazom koji se koristi za opisivanje ljudi afričkog porijekla.

Također, ovaj je rabin svojevremeno označio Evropljane kao "nacističke saradnike" te je pozvao na izgradnju ilegalnih naselja na Zapadnoj Obali, kako bi se "iskorijenila džungla".