Loša diplomatija
1.1k

Izraelski premijer ukorio ambasadora za BiH zbog otvorene podrške hrvatskom prijedlogu izborne reforme

S. M.
Premijer Izraela Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Premijer Izraela Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Izraelski premijer Yair Lapid naredio je ukor izraelskog ambasadora u Albaniji koji je zadužen i za Bosnu i Hercegovinu nakon što je podržao plan izborne reforme u BiH na način kako odgovara HDZ-u i Zagrebu, prenosi izraelski Haaretz.

Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što se pojavio memorandum koji je procurio u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme koji zagovara HDZ i službeni Zagreb.

Premijer Yair Lapid, koji je i ministar vanjskih poslova, naredio je da se ambasador Noah Gal Gendler osudi nakon objavljivanja uvodnika Haaretz-a u kojem se njegovi postupci nazivaju "novim najnižim nivoom za izraelsku diplomatiju".

"Po nalogu premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz ukorio je izraelskog ambasadora u Albaniji i Bosni i Hercegovini zbog ponašanja u slučaju o kojem se danas govori u uvodniku Haaretz-a", navodi se u saopštenju ministarstva.

Memorandum ambasade u središtu kontroverze izdat je kao odgovor na izborni plan koji je predložio visoki predstavnik Christian Schmidt.