Herzog kontradiktoran
63

Izraelski predsjednik se bori neprovjerenim tvrdnjama, ali ga realnost često osporava

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski predsjednik Isaac Herzog je u nedavnom članku za New York Times nastojao odbraniti stav Izraela, no nedavni događaji su osporili sve njegove izjave.

New York Times je 3. novembra objavio članak koji je napisao izraelski predsjednik Herzog, čiji je naslov: “Predsjednik Izraela: Ovo nije bitka samo između Izraela i Hamasa”. Članak je zapravo službeno mišljenje izraelske države, kako ga je napisao Herzog.

Izraelski predsjednik počinje svoj članak spominjanjem svog sastanka s izraelskim žrtvama napada 7. oktobra koji je počinio Hamas. Nazivajući smrt 1.400 Izraelaca nezamislivom tragedijom Izraela, on tvrdi da je Izrael u egzistencijalnoj borbi. U članku tvrdi da trenutna bitka nije samo između Izraela i Hamasa.

"To je između onih koji se pridržavaju normi čovječanstva i onih koji prakticiraju varvarstvo kojem nema mjesta u modernom svijetu”, napisao je Herzog koji imenuje Izrael kao čuvara čovječanstva, dok Hamas naziva varvarima.

Ipak, izgleda da predsjednik Herzog brani svoju naciju lažima, ukazao je Daily Sabah. Naime, Palestina je pred nestankom zbog izraelske okupacije i masakra koji je u toku. Također, statistika ne laže. Kada se uporede pogibije obje strane, može se vidjeti da Izrael ubije oko 20 Palestinaca na svaku izraelsku žrtvu.

Herzog zatim nastavlja sa tvrdnjama protiv Hamasa kao što su mučenje djece, silovanje žena i spaljenih beba. Takve navode nije potvrdila ni izraelska vojska, ali ih izraelski predsjednik i dalje iznosi, što ukazuje na laž. U međuvremenu, Herzog rijetko spominje spaljene palestinske bebe u Gazi. Možda zato što, kako je naveo u jednom od svojih govora, misli da u Gazi nema nevinih ljudi.

Izrazio je i nelagodu zbog antiizraelskih skupova.

"U glavnim gradovima Evrope vidjeli smo skupove koji podržavaju potpuno uništenje Izraela 'od rijeke do mora'. Profesori i studenti na američkim koledžima drže govore i potpisuju izjave u kojima opravdavaju terorizam, čak ga i veličaju. Čuli smo da određene vlade nisu osudile Hamas, a umjesto toga su osudile odgovor Izraela i čak željele da ponude opravdanje za Hamasove zločine", napisao je Herzog.

Zaključeno je stoga da Herzog ne želi vidjeti (ili namjerno prikriva) da se Izrael bori protiv civila, a ne protiv Hamasa. Izraelska vojska neselektivno ubija civile, bombarduje bolnice, škole i druge civilne zgrade.

Čitaoci također ne prihvataju njegovu tvrdnju da su se Hamasovi militanti krili u bolnicama. Prvo, strani zdravstveni radnici već su potvrdili da nijedan militant Hamasa nije bio u bolnicama kada su bombardovani. Drugo, da su pripadnici Hamasa u izraelskoj bolnici, da li bi je i dalje bombardovali? Treće, bombardovanje bolnica je zabranjeno međunarodnim konvencijama. Stoga, umjesto da optužuje stranu publiku da ne podržava Izrael, Herzog bi se trebao zapitati koliko moralno djeluju.

Još jedan predsjednikov stav je izazvao čuđenje, odnosno onaj u kojem govori o potpunom povlačenju iz Gaze 2005. godine. Ove primjedbe impliciraju kao da se Izrael dobrovoljno povukao iz Gaze, što je u suprotnosti sa činjenicom da je Gaza zatvor otvorenog tipa.

Sve u svemu, ako je izraelski predsjednik napisao ovaj članak kako bi odbranio poziciju svoje zemlje, sigurno je propao, jer ono što se desilo u posljednjih mjesec dana opovrgnulo je skoro sve njegove tvrdnje.