Rat u Pojasu Gaze
128

Izraelski ministar: Preuzet ćemo kontrolu nad Rafahom i da se cijeli svijet okrene protiv nas

S. M.
Ron Dermer
Ron Dermer
Izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer rekao je da će Izrael preuzeti kontrolu nad gradom Rafah i da to izazove razdor sa Sjedinjenim Američkim Državama ili cijelim svijetom.

Mogućnost da tenkovi i trupe jurišaju na Rafah zabrinjava Washington, koji kaže da Izraelci moraju imati plan za premještanje više od milion Palestinaca koji su se tamo sklonili otkako su raseljeni sa drugih mjesta u Pojasu Gaze tokom petomjesečnog rata.

Premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da će osigurati evakuaciju civila i humanitarnu pomoć, kao i mjere o kojima će najviši izraelski saradnici narednih dana razgovarati u Bijeloj kući, po nalogu američkog predsjednika Joea Bidena.

"Prilično smo uvjereni da to možemo učiniti na način koji bi bio efikasan — ne samo s vojnog, već i s humanitarnog aspekta", rekao je Dermer.

Dermer, bivši ambasador u Sjedinjenim Državama, rekao je da će Izrael saslušati američke ideje za Rafah, ali da će grad na granici Gaze s Egiptom biti zauzet bez obzira na to da li saveznici postignu sporazum ili ne.

"To će se dogoditi čak i ako Izrael bude primoran da se bori sam. Čak i ako se cijeli svijet okrene protiv Izraela, uključujući Sjedinjene Države, mi ćemo se boriti dok se bitka ne dobije", rekao je.