Svijet
22

Izraelski ministar odbrane: Sljedeći rat sa Hamasom bi bio i posljednji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski ministar odbrane zakleo se da će uništiti Hamas ukoliko ta organizacija, koja ne priznaje jevrejsku državu, Tel Avivu nametne ratnu opciju.

"Kao ministar odbrane, želio bih naglasiti da nemam namjeru započinjati novi rat protiv naših susjeda u Gazi ili Zapadnoj Obali, Libanu ili Siriji", rekao je Avigdor Lieberman, a prenosi Al-Quds Daily.

S druge strane, on je upozorio palestinsku organizaciju Hamas da će Izrael biti prisiljen braniti se ukoliko dođe do konflikta.

"Oni u Gazi, baš kao i Iran, žele uništiti državu Izrael. Ukoliko uzrokuju novi rat bit će to njihov posljednji. Ponavljam – to će biti njihov posljednji pokušaj konfrontacije jer ćemo ih u potpunosti uništiti", upozorava Lieberman.

Posljednji put kada se Izrael sukobio sa Hamasom 2014. godine ubijeno je više od 2.000 ljudi, od čega 1.400 civila Gaze. U sedam sedmica sukoba Izrael je izgubio 64 vojnika i sedam civila.

Lieberman je dodao da će Izrael podići blokadu Gaze i pomoći u njenoj obnovi pod uslovom da Hamas prekine svoje aktivnosti protiv Izraela.

"Ako prestanu kopati tunele i ispaljivati rakete, luku i aerodrom izgradit ćemo sami", poručio je Lieberman.

Hamas je odgovorio na njegovu poruku tvrdnjom da se ne boje.