Pauza u borbama
0

Izraelski ministar ekstremne desnice kritikovao sporazum o primirju: Donijet će štetu generacijama

S. M.
Ben Gvir (Foto: EPA-EFE)
Ben Gvir (Foto: EPA-EFE)
Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir osudio je sporazum o primirju između Hamasa i Izraela, tvrdeći da pauza u borbama predstavlja "opasan presedan".

On je kazao da dok postoji "prednost" u dogovoru o povratku zarobljenika, Izrael nema pravo i ovlaštenje da pristane na ideju da ih razdvoji i oslobodi samo dio.

"Hamas je želio ovaj time-out više od svega. Okvir je opasan presedan, koji mijenja jednačinu i može donijeti više događaja", rekao je Ben-Gvir.

On je kritikovao sporazum jer nije osigurao oslobađanje svih žena i djece zarobljenih u Gazi, označivši ga nemoralnim, nelogičnim, daleko od dovoljnog rekavši da je mogao i trebao biti drugačiji.

Ben-Gvir je bio među izraelskim ministrima koji su sinoć glasali protiv sporazuma o primirju.

"Ova odluka će nam nanijeti veliku štetu generacijama", rekao je on, a prenijeli su izraelski mediji tokom sastanka vlade.

"Hamas je želio ovo primirje više od svega. Također je želio da se 'otarasi' žena i djece u prvoj fazi, jer je na njih vršen međunarodni pritisak. Htjeli su dobiti, u zamjenu, gorivo, oslobađanje terorista, zaustavljanje IDF akcija, pa čak i zabranu (izviđačkih) letova. Ima sve to", rekao je on.