Njemački aktivisti tvrde
0

"Izraelski komandosi nisu bili napadnuti"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Potreseni njemački aktivisti sa broda koji je napadnut na putu ka Gazi odbacili su danas tvrdnje Izraela da su njegovi komandosi bili isprovocirani nasiljem i napomenuli da je konvoj bio mirovne prirode.

Njemački ljekar Matthias Jocheim, u odjeći sa mrljama krvi od ljudi kojima je ukazivao pomoć, izjavio je da je lično vidio četvoro mrtvih i da očekuje da će ukupan broj žrtava biti 15.

Trojica njemačkih političara i predstavnik palestinske zajednice u Njemačkoj koji su bili na brodu "Mavi Marmara“ u vrijeme racije rekli su da je poginulo 18 ili 19 ljudi.

Izraelski zvaničnici optužuju humanitarne aktiviste da su izazvali sukob napadom na vojnike palicama i noževima. Izraelska vojska objavila je da je u okršaju poginulo devet putnika.

"Izraelska Vlada opravdava raciju izgovorom da su komandosi bili napadnuti. To apsolutno nije bilo tako. To nije bila samoodbrana“, rekao je bivši njemački poslanik Norman Pech (72) poslije deportacije u Berlin.

On je rekao da je lično vidio "dvije palice i jednu polovinu štapa“ i da niko nije vidio noževe koje pominje izraelska Vlada.

"To je bio napad u međunarodnim vodama na mirovnu misiju. To je očigledno bio akt piraterije. Mi se ni na koji način nismo pripremali za borbu, nismo to ni razmatrali. Bez nasilja, bez otpora, zato što smo znali veoma dobro da nemamo apsolutno nikakve šanse protiv takvih vojnika“, rekao je Pech.
Izrael je juče i danas deportovao nekoliko desetina aktivista, ali i dalje u pritvoru drži više stotina ljudi.

    Od 682 privedenih iz 42 zemlje, 45 je pristalo da odmah budu deportovani. Svi ostali prebačeni su u zatvor Bir Ševa, na jugu Izraela, gdje će imigracione sudije procesuirati njihovu deportaciju, izjavili su zvaničnici izraelske imigracione službe.