{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Izraelski komandosi imali tajnu misiju u Siriji, otkrili kako je IDIL pretvarao laptope u bombe

Klix.ba
24.11.2017. u 10:04
2
28
Izraelski komandosi imali tajnu misiju u Siriji, otkrili kako je IDIL pretvarao laptope u bombe
2
Izraelski komandosi imali tajnu misiju u Siriji, otkrili kako je IDIL pretvarao laptope u bombe
Specijalne snage Izraela u Siriji otkrile su u okviru tajne misije da su IDIL-ovi teroristi radili na pretvaranju laptopa u bombe kojima su planirali izvesti terorističke napade u SAD-u i drugim zemljama Zapada. Ova informacija je dovela do zabrane unošenja laptopa u avione.
Izraelci su izveli tajnu misiju prošle zime uz pomoć dva tima koja su stigla na sirijsko tlo helikopterima Sikorsky CH-53 duboko u noć. Letjeli su nisko kako ih radar ne bi uočio. Smjestili su se u blizini IDIL-ove baze gdje su se pravile ovakve vrste bombi.

Imali su svog čovjeka unutar baze koji im je prenosio informacije, ali nisu znali da li mu mogu stopostotno vjerovati te su rizikovali svoje živote. Prisluškivali su IDIL-ovce te su im postavili skriveni mikrofon u salu za sastanke. Sedmicama su slušali razgovore i čuli su kako jedan IDIL-ov vojnik objašnjava proces pravljenja bombe u laptopu koji može proći sigurnosne provjere na aerodromima.

Obavijestili su američke i britanske zvaničnike zbog čega su uvedene zabrane unošenja laptopa i elektronskih uređaja na direktnim letovima iz Bliskog Istoka u martu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump napravio je veliku grešku otkrivši informacije o izraelskoj tajnoj misiji Rusima tokom sastanka sa Sergejem Lavrovom, čime je ugrozio operaciju, ali i život njihovog informanta koji je bio u IDIL-ovoj grupi.

"Šta god da se desi informantu, to je cijena koju će platiti zbog predsjednikove greške", rekao je bivši izraelski komandos.

Trump se pravdao na Twitteru kazavši kako je imao pravo da podijeli tu informaciju i da je to uradio u cilju spašavanja života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: