Bliski istok ključa
556

Izraelski borbeni helikopteri napali Liban

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Izraelska vojska objavila je da njezini borbeni helikopteri napadaju mete na teritoriji Libana, ne navodeći više detalja.

Izraelska vojska navodno napada ciljeve u južnom Libanu nakon infiltracije nekoliko naoružanih napadača u sjeverni Izrael ranije. Slika koju je objavio novinar Al-Manara, povezan s Hezbolahom, prikazuje veliku eksploziju u tom području.

[TWITTER]1711369524920918482[/TWITTER]

Još jedna snimka, koja kruži društvenim mrežama, prikazuje napad na Hezbollahovu osmatračnicu. Riječ je o izviđačkoj poziciji u blizini granice Libana i Izraela.

Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) saopćile su u ponedjeljak da su prijavile eksplozije u blizini Al-Boustana u jugozapadnom Libanonu.

UNIFIL je rekao da je njegov šef misije i komandant snaga general-major Aroldo Lázaro u kontaktu s uključenim stranama, pozivajući ih na maksimalnu suzdržanost i korištenje UNIFIL-ovih mehanizama za vezu i koordinaciju kako bi spriječili daljnju eskalaciju i gubitak života.

Komandant libanske vojske, general Joseph Aoun, sastao se u ponedjeljak s general-majorom Aroldom Lázarom kako bi razgovarali o situaciji na južnoj granici, saopćila je libanska vojska

Hamas je u subotu izveo napad na jug Izraela u kojem je ubijeno više stotina izraelskih civila i vojnika te zauzeta i najmanje jedna vojna baza. Uslijedio je odgovor izraelske vojske u kojem je u zračnim udarima ubijeno više stotina Palestinaca.

Izrael je proglasio ratno stanje prvi put od 1973. godine i započeo mobilizaciju vojnih rezervista te raspoređivanje trupa u blizini Pojasa Gaze i na sjevernoj granici prema Libanu gdje djeluje moćna oružana grupa Hezbolah.

Direktno uključivanje Hezbolaha u sukob bi predstavljao dodatnu eskalaciju i širenje sukoba na prostoru Bliskog istoka. Hezbolah održava bliske veze sa Iranskom republikanskom gardom i prema određenim podacima raspolaže sa više od 130.000 raketa raznog kalibra.

Posljednji veliki sukob između Izraela i Hezbolaha desio se 2006. godine i tada je u poginuo 121 izraelski vojnik i 44 civila, a više hiljada civila i vojnika je povrijeđeno. Sa libanske strane poginulo je najmanje 250 boraca Hezbolaha i više od 1.000 civila.