Vojni ciljevi
35

Izraelski borbeni avioni bombardovali skladišta oružja u južnom dijelu Sirije

V. K.
Izrael do sada izvršio desetine napada u Siriji (Foto:Screenshot/The Times of Israel)
Izrael do sada izvršio desetine napada u Siriji (Foto:Screenshot/The Times of Israel)
Izraelski ratni avioni bombardovali su rano jutros dva objekta u južnom dijelu Sirije, na granici s Izraelom, prenosi The Times of Israel.
Prema izvještajima, projektili izraelske avijacije pogodili su dva skladišta raketa koji su povezani sa snagama Bashara al Assada.

"Projektili su pogodili ciljeve povezane s režimskim snagama i njihovim saveznicima na periferiji grada al-Baath kao i druge lokacije u južnom dijelu Sirije", prenose izraelski mediji.

Oglasila se i Sirijska opservatorija za ljudska prava te su naglasili kako je nakon bombardovanja pričinjena materijalna šteta na objektima, ali da trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama.

Izrael je do sada izveo stotine zračnih napada na južne dijelove Sirije ciljajući, kako su naveli, skladišta oružja koja su navodno povezana s libanskom militantnom skupinom Hezbollah.

Vojne snage Izraela izvršile su i desetine napada na pripadnike Hezbollaha kao i na obavještajne agente. Posljednji takav slučaj jeste snajperski napad na sirijskog obavještajnog agenta koji se dogodio 17. oktobra.

Bombardovanje vojnih ciljeva u Siriji bila je tema nedavnog sastanka izraelskog premijera Naftalija Bennetta i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Premijer je predstavio svoj pogled na svijet i načine zaustavljanja iranskog nuklearnog pokreta i iranskog utjecaja u Siriji. Odlučili smo da se politika prema Siriji, kada je riječ o zračnim napadima, zadrži na snazi", rekao je jedan od izraelskih zvaničnika.