Svijet
2

Izraelski avioni bombardovali groblje u Jabaliji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izraelska vojska je u napadima u posljednja 24 sata bombardovala zgradu Nacionalane islamske banke u Refahu te groblje u gradu Jabalia, na sjeveru Pojasa Gaze. Nije bilo poginulih i ranjenih, a zgrada banke je pretrpjela veće štete.

Prema izjavama očevidaca zgradu Nacionalne islamske banke nadlijetali su izraelski vojni avioni, a nakon što je bomba pogodila zgradu izbio je veći požar. Zgrada banke se nalazi u središnjem dijelu Refaha, a dim iznad nje mogao se vidjeti iz velike udaljenosti.

Bolnički izvori iz Refaha su potvrdili da u napadu na banku nije bilo poginulih ili povrijeđenih. Izraelska vojska je ovu zgradu bombardovala i ranije, 12. jula. 

Bombaški napad je također izvršen i na groblje u Jabaliji, gradiću na sjevru Pojasa Gaze. U tim napadima nije bilo poginulih ili povrijeđenih.

Mirni nisu bili ni Palestinci Zapadne Obale. Građani su se okupili na demonstracijama protiv Izraela. Svjedoci navode kako su izraelske snage primijenile prekomjernu silu koristeći palice, gumene metke i suzavac. Povrijeđeno je pet osoba ljudi, a četiri su privedene.

Izraelska vojska je 7. jula počela ofanzivu na palestinsku teritoriji. Kodno ime te akcije je "Zaštitna linija". Izraelska vojska je izvela na hiljade artiljerijskih napada na palestinsku teritoriju, a već 17. jula je proglasila kopnenu ofanzivu nakon čega je ušla u Pojas Gaze.  Do sada je poginulo 645 ljudi, a 4.080 je povrijeđeno.